14:45 04.10.2012

Громадські організації мають намір здійснювати паралельний підрахунок голосів на виборах до ВР

3 хв читати

Громадські організації України здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів на парламентських виборах 28 жовтня.

"Буде організований громадський центр із паралельних підрахунків голосів", - повідомив координатор громадського руху "Спільна справа" Олександр Данилюк на прес-конференції в четвер у Києві.

За його словами, вже зараз спосіб формування багатьох виборчих комісій, а також представники, які увійшли до складу таких комісій, викликають багато сумнівів і підозр.

Він зазначив, що головною метою такого паралельного підрахунку голосів громадськими організаціями є встановлення результатів голосування саме на виборчих дільницях, а не загалом результатів голосування в Україні, оскільки існують різні варіанти фальсифікації виборів, починаючи від вкидання бюлетенів, голосування за відкріпними посвідченнями, голосування за межами ділянок. Крім того, у ніч виборів можуть бути протоколи та інша документація дільничних виборчих комісій.

Координатор громадського руху також додав, що існують й інші технології фальсифікацій. Зокрема, спотворення даних в електронній системі, наприклад, штучне завищення явки на вибори або перерозподіл уже відданих голосів виборців за ті чи інші політичні сили.

"Це причини здійснення громадського контролю", - наголосив він.

О.Данилюк повідомив, що у громадського руху є достатньо велика кількість власних спостерігачів, які працюватимуть на виборчих дільницях. "Вони закриють приблизно 25% ділянок", - додав він, зазначивши, що організатори паралельного підрахунку сподіваються збільшити цю кількість спостерігачів.

Громадська організація звертається до громадян України з проханням допомогти в проведенні паралельного підрахунку голосів. Зокрема, насамперед організатори звертаються до членів дільничних виборчих комісій, а також спостерігачів від інших організацій.

"Ми просимо спостерігачів і членів виборчих комісій отримувати додаткову копію протоколів із мокрою печаткою для того, щоб надалі передавати її до центру паралельного підрахунку голосів", - сказав О.Данилюк.

Він також нагадав, що, відповідно до виборчого законодавства, офіційний протокол, перед направленням його до окружної виборчої комісії, має бути оприлюднений та вивішений в дільничній виборчій комісії для ознайомлення. "Таким чином, ми просимо громадян фотографувати такі протоколи і відправляти нам до центру підрахунку голосів", - сказав координатор.

"З вечора 28 жовтня Центр починає працювати в Києві", - додав він, пояснивши, що спочатку в центрі підрахунку голосів збиратимуть інформацію про результати голосування в телефонному режимі та фотокопії відповідних протоколів, а пізніше сподіваються отримати протоколи з мокрими печатками.

У свою чергу керівник сайта "Майдан" Олександр Попов наголосив, що проведення цього паралельного підрахунку та організації, які є його ініціаторами, не заангажовані партійно. "Ми не ставимо перед собою жодних політичних цілей", - сказав він.

Водночас О.Данилюк зазначив, що будь-який громадянин України, який захоче приєднатися і надати свою допомогу в проведенні такого паралельного підрахунку голосів, може зареєструватися на сайті організації і телефоном, отримати офіційне посвідчення спостерігача та, відповідно, брати участь у такому паралельному підрахунку голосів.

Вибори до Верховної Ради мають відбутися 28 жовтня 2012 року.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА