15:21 26.10.2012

"Опора" в день парламентських виборів здійснить статистичний підрахунок голосів на 1 тис. дільниць

3 хв читати

Громадська мережа "Опора" здійснить у день виборів статистичний підрахунок голосів, а також контролюватиме ситуацію на десяти проблемних округах.

"Статистично обґрунтований підрахунок голосів здійснюватиметься на спеціально визначених на основі вибірки дільницях", - повідомила координатор виборчих програм "Опори" Ольга Айвазовська на прес-конференції у п'ятницю в Києві.

За словами О.Айвазовської, громадська мережа визначила пропорцію ділянок у конкретній області щодо національного рівня, потім методом випадкової вибірки відфільтрувала ділянки, на яких працюватимуть спостерігачі. "Статистично обґрунтований підрахунок фіксує реальне волевиявлення близько 2 млн виборців і є репрезентативним для національного рівня", - зазначила вона.

Координатор наголосила, що такі методика успішно застосовується у світі на виборах, починаючи з 1968 року.

При цьому О.Айвазовська наголосила, що в Україні довіряють результатам екзитполів, які традиційно проводяться на кожних виборах, проте швидкий статистичний підрахунок голосів є новацією, і його суть полягає в тому, щоб оцінити якість виборчого процесу й максимально точно спрогнозувати результати виборів у загальнодержавному багатомандатному окрузі.

За її словами, екзитпол проводитиметься на 400 дільницях, а статистичний - на 1 тис. У рамках екзитполу планується опитати від 16,5 до 20 тис. респондентів на виході з дільниць, а в рамках статистичного підрахунку голосів активісти "Опори" фіксуватимуть результати голосування в протоколах на 1 тис. дільниць. "Ми також проводитимемо паралельний підрахунок явки виборців", - повідомила О.Айвазовська.

Вона також пояснила, що активісти "Опори" здійснюватимуть спостереження в десяти округах у всій Україні. О.Айвазовська повідомила, що ці округи обиралися за даними звітів довгострокових спостерігачів на основі інформації про системність порушень з боку учасників виборчого процесу, а також жорсткості конкуренції в конкретному окрузі. Спостерігачі від "Опори" працюватимуть на всіх ділянках конкретного округу.

Зокрема, за її словами, контролювати процес виборів "опорівці" мають намір в окрузі №95 (Ірпінь Київської області), де балотується ректор Податкової академії Микола Мельник, в окрузі №105 (Луганськ), де зафіксовано жорстке протистояння між кандидатами від Партії регіонів, КПУ та партії "УДАР", в окрузі №153 (Рівне), де було зафіксовано активне використання адміністративного ресурсу, крім того, до агітації залучалися представники церков.

Також контроль триватиме в окрузі №73 (Виноградове Закарпатської області), де основне протистояння між кандидатом від партії "Єдиний центр" Іваном Балогою та кандидатом від Партії регіонів Іваном Башком, в окрузі №186 (Цюрупинськ Херсонської області), де основні конкуренти - нинішні депутати Олексій Журавко (Партія регіонів) і Катерина Самойлик (КПУ), в окрузі №24 (Дніпропетровськ), де основні конкуренти-ставленики фінансово-промислових груп, зокрема Яків Безбах, якого підтримує група бізнесмена Віктора Пінчука, і Анатолій Крупський, підтримку якому надає група Ріната Ахметова.

В "Опорі" також відзначили округ №157 (Суми), де зафіксовано масове використання чорного піару, округ №17 (Ладижин Вінницької області), де основними конкурентами є Михайло Кучер (Партія регіонів) і Григорій Заболотний (член команди міністра економічного розвитку Петра Порошенка), а також округ №52 (Дзержинськ Донецької області), де також зафіксовано жорстку конкуренцію між кандидатами від різних політичних сил.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстрілювали Марганецьку та Мирівську громади, а також громади Криворіжжя, є поранена

У Новомосковському районі Дніпропетровської області збито ворожу ракету

На фронті найскладніша ситуація на сіверському та покровському напрямках - Генштаб

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА