14:17 20.11.2012

Україна піднялася на 9 позицій в Індексі глобальної конкурентоспроможності 2012, Київ - лідер серед регіонів країни

3 хв читати

Україна піднялася на дев'ять позицій і посіла 73-е місце в Індексі глобальної конкурентоспроможності 2012 (Global Competitiveness Index, GCI) серед 144 країн, Київ утримує лідерство серед регіонів країни загалом, але перебуває на останньому місці за ефективністю державних інститутів.

Такі дані містяться в Звіті про конкурентоспроможність регіонів України 2012 року, підготовленому Фондом "Ефективне управління" (ФЕУ) за підтримки Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ).

"Ми стверджуємо, що є фактори в конкурентоспроможності, які стримують його (розвиток в Україні - ІФ), це, перш за все, слабкі (державні - ІФ) інститути", - сказав старший менеджер проектів ФЕУ та співавтор звіту Віталій Коваленко під час презентації в Києві у вівторок.

За його словами, зокрема, Київ за показником ефективності державних інститутів посідає останнє, 27-е місце.

Серед факторів, що позитивно впливають на розвиток конкурентоспроможності в регіонах та України загалом, В.Коваленко відзначив високий рівень технологічної готовності та впровадження інноваційних технологій, за якими першість належить столиці.

Згідно з даними ФЕУ, найбільша кількість промислових підприємств, що впроваджують інноваційні технології в країні, розташований у Києві (98), найменша - у Севастополі (9).

"Нам здається, що впровадження і розвиток електронного уряду в Україні стало б дуже важливим чинником для розвитку конкурентоспроможності, не лише для такої складової, як технологічна готовність, але й для всіх її складових", - сказав В.Коваленко.

За даними ФЕУ, опитування понад 2 тис. керівників компаній всіх галузей економіки показав, що найпроблемнішими чинниками для ведення бізнесу в Україні є нестабільність державної політики та неефективність держапарату, а також корупція. Крім того, керівники компаній відзначають "обтяжливість" податкового регулювання в країні.

В.Коваленко також додав, що "погані оцінки" щодо ефективності держінститутів, які отримує Київ протягом другого року поспіль, отримують й інші економічно розвинені регіони України.

За його словами, експерти пов'язують таку тенденцію з більш високими вимогами з боку представників бізнесу до держінституту цих регіонів, оскільки щодо технологічної готовності та розвитку ринку ці області посідають провідні позиції у регіональному рейтингу GCI.

"Ми також вважаємо, що в Україні мірою економічного зростання, мірою застосування бізнесом нових технологій вимоги до інститутів лише зростатимуть, і, природно, цю проблему необхідно вирішувати, і, природно, якщо цю проблему не буде вирішено, вона також тягнутиме вниз конкурентоспроможність України", - наголосив В.Коваленко.

За даними ФЕУ, друге місце у рейтингу конкурентоспроможності в Україні в 2012 році посіла Харківська область, третє - Дніпропетровська, четверте - Донецька, п'яте - Київська. П'ятірку "аутсайдерів", як і в 2011 році, становлять сільськогосподарські регіони: Житомирська, Тернопільська, Чернігівська, Кіровоградська та Херсонська області.

При цьому в ФЕУ зазначають, що "в країні немає однозначного лідера за всіма складовими, як немає і однозначного "аутсайдера".

За даними експертів, за такими складовими конкурентоспроможності, як ефективність ринку праці, вища і початкова освіта, охорона здоров'я, всі регіони України отримали оцінки вище середніх у світі.

Як повідомив під час презентації старший менеджер групи із дослідження глобальної конкурентоспроможності та продуктивності ВЕФ Тьєррі Гейгер (Thierry Geiger), у рейтингу GCI 2012 Україна посіла 73-е місце серед 144 країн, піднявшись на дев'ять позицій порівняно з 2011 роком.

Він зазначив, що в 2012 році Україна продемонструвала значне зростання за індексом розвитку інфраструктури, проте посідає 114-е місце в світі за такою складовою конкурентоспроможності, як фінансовий ринок.

Фонд "Ефективне управління" створений з ініціативи Ріната Ахметова в 2007 році для розробки і реалізації проектів і програм, спрямованих на довгостроковий розвиток української економіки.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА