18:05 19.12.2012

Україна наразi не готова до вимог РФ щодо входження до МС

2 хв читати
Україна наразi не готова до вимог РФ щодо входження до МС

Скасування вiзиту президента України Вiктора Януковича пов'язане з неготовнiстю українського керiвництва до вступу до Митного союзу, вважають полiтологи.

"Те, що сталося (скасування вiзиту В.Януковича - IФ), - це суто українська полiтика, специфiчне вiдображення наших особливих вiдносин iз Росiєю", - вважає директор Центру прикладних полiтичних дослiджень "Пента" Володимир Фесенко.

За його словами, цiлком очевидно, що було пiдготовлено проекти документiв для пiдписання, iнакше вiзит В.Януковича не планувався б.

"Але в останнiй момент вiзит зiрвався", - сказав експерт, зазначивши, що пiд час вiзиту, за рiзною iнформацiєю, планувалося пiдписання договору про вступ України до ЄврАзЕС, який є "своєрiдним передпокоєм до Митного союзу".

При цьому В.Фесенко зазначив, що юридично вступ України до Митного союзу одномоментно неможливий, i цьому мають передувати кiлька процедур, зокрема на законодавчому рiвнi.

"Думаю, що вiд нас вимагали полiтичної заяви, що ми рухаємося в напрямi Митного союзу", - зазначає В.Фесенко.

Вiн вважає, що Янукович i українське керiвництво поки що "не готовi до того, чого вiд нас хоче Росiя".

Експерт зазначив, що для України найвигiднiший варiант - часткова iнтеграцiя i на Схiд, i на Захiд.

Вiн зазначив, що часткова iнтеграцiя на рiвнi 1/3 товарообiгу України з ЄС i 35% товарообiгу з країнами Митного союзу була б iдеальним варiантом для України, однак "такий варiант не задовольняє, насамперед, Росiю. Вона ставить питання руба: або - або".

На думку незалежного експерта в питаннях енергетики Олександра Нарбута, вiзит В.Януковича до Росiї не вiдбувся, тому що українська влада "системного вибору на користь Митного союзу не зробила".

У свою чергу директор Агентства моделювання ситуацiй Вiталiй Бала зазначив, що для вступу України до МС вiдповiднi документи необхiдно ратифiкувати в парламентi, й висловив сумнiв у готовностi ухвалення такого рiшення.

"Об'єктивно сьогоднi не iснує причин, щоб у цiй Верховнiй Радi це було зроблено", - вважає експерт.

Як вiдомо, у вiвторок, 18 грудня, мав вiдбутися робочий вiзит президента України Вiктора Януковича до Росiйської Федерацiї, однак його було перенесено.

У прес-службi президента України нагадали, що темами зустрiчi президентiв України та Росiї було визначено актуальнi питання українсько-росiйського спiвробiтництва, насамперед в енергетичнiй i торговельно-економiчнiй сферах. Зокрема - вироблення взаємоприйнятного механiзму взаємодiї України з Митним союзом Росiї, Бiлорусi та Казахстану.

"Для успiшної реалiзацiї цих домовленостей необхiднi додатковi консультацiї на експертному рiвнi. У зв'язку з цим сторони домовилися про перенесення термiнiв вiзиту", - пояснила прес-служба президента України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харкові чути вибухи, ворог завдає ударів "Шахедами" - мер

Позачергові вибори президента Ірану заплановано на 28 червня

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА