15:31 27.12.2012

В Україні найчастіше усиновляють здорових дітей віком до трьох років - представник Мінсоцполітики

2 хв читати

Із 1600 сімей, які хочуть усиновити дитину, 90% розглядають кандидатури виключно здорових дітей віком до трьох років, повідомив директор департаменту сім'ї та дітей Міністерства соціальної політики Руслан Колбаса в ефірі програми "Соціальний статус" на телеканалі Tonis.

За його словами, у 2012 році із 2,5 тисячі всиновлених дітей лише 200 були дорослішими за п'ять років. Окрім віку, потенційних батьків відлякує і стан здоров'я малюків. "Серед сиріт, які перебувають у нас на центральному обліку, понад 1500 дітей віком до трьох років. На жаль, 80% із них мають певні патології та захворювання", - повідомив представник Мінсоцполітики. На його думку, менталітет людей, які мають намір усиновити дітей, має змінитися.

Він також нагадав, що державна допомога усиновлювачам прирівнюється сьогодні до допомоги під час народження дитини. "Цього року вона зросла і становить при народженні першої дитини 27 830 грн, другої - понад 57 тисяч, третьої - 115 тисяч гривень", - сказав він і додав, що наступного року в держбюджеті на ці цілі закладено близько 14 млрд грн.

Він також повідомив, що в 2012 році громадяни України всиновили 1770 малюків, представники інших країн - 731 дитину. На його думку, це пов'язано з тим, що іноземці згідно із законом не мають права всиновляти здорових дітей до п’яти років.

За інформацією представника Мінсоцполітики, сьогодні Україна активно переходить від інтернатів до сімейних форм виховання дітей-сиріт. Він повідомив, що в країні налічується 96 тисяч дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Із них 66 тисяч перебувають під опікою, а ще майже 12 тисяч виховуються в прийомних сім'ях і дитячих будинках сімейного типу. "Насамперед на сімейні форми виховання ми відправляємо дітей, які стали сиротами через невиконання батьками своїх обов'язків. Але, на жаль, ще багато сиріт перебувають в інтернатах", - сказав Руслан Колбаса.

Він також нагадав, що на 2013 рік до держбюджету закладено 480 млн грн на допомогу опікунам, названим батькам, зокрема батькам-вихователям у дитбудинках сімейного типу, що на 100 млн грн більше, ніж цього року. "Опікуни, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу, як і сьогодні, отримуватимуть на дитину два прожиткові мінімуми. "Професійні батьки" в прийомних сім'ях і дитбудинках сімейного типу додатково отримуватимуть ще 35% від цієї суми на одну дитину, тобто загалом приблизно три прожиткові мінімуми", - зазначив він.

У цілому, за його інформацією, сьогодні в Україні спостерігається тенденція поступового скорочення кількості дітей-сиріт. "Якщо в 2009 році в Україні їх було понад 100 тисяч, то цього року - вже менше ніж 96 тисяч", - повідомив представник Мінсоцполітики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА