12:50 10.01.2013

На українців із заразними формами туберкульозу чекає лікарняне ліжко за рішенням суду

2 хв читати
На українців із заразними формами туберкульозу чекає лікарняне ліжко за рішенням суду

Українців, хворих на заразні форми туберкульозу, відтепер примусово госпіталізуватимуть за рішенням суду.

Такий порядок визначено розпорядженням уряду від 3 січня 2013 року №3-р "Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 жовтня 2009 р. №1285", розробленим з метою приведення чинних нормативно-правових актів у відповідність до нової редакції закону України "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз", повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я в четвер.

Стаття 11 нового закону передбачає, що в разі, якщо хворі на заразні форми туберкульозу, зокрема під час амбулаторного чи стаціонарного лікування, порушують протиепідемічний режим, що загрожує зараженням туберкульозом інших осіб, то за рішенням суду їх можуть примусово госпіталізувати до протитуберкульозних закладів, що мають відповідні відділення (палати) для розміщення таких пацієнтів.

Заяву про примусову госпіталізацію або про продовження терміну госпіталізації хворого подає до суду представник протитуберкульозного закладу, який здійснює відповідне лікування цього хворого, протягом 24 годин з моменту виявлення порушення пацієнтом протиепідемічного режиму.

До заяви додається мотивований висновок лікаря, який здійснює або має здійснювати лікування цього хворого.

Примусова госпіталізація осіб, стосовно яких суд ухвалив відповідне рішення, здійснюється з урахуванням висновку лікаря на термін до трьох місяців. Продовження терміну примусової госпіталізації таких осіб здійснюється за рішенням суду на визначений термін з урахуванням висновку лікаря, який здійснює лікування цього хворого.

Рішення про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження терміну примусової госпіталізації хворих на заразні форми туберкульозу ухвалює суд за місцем виявлення таких хворих або за місцезнаходженням протитуберкульозного закладу й підлягає негайному виконанню.

Примусова госпіталізація хворих із заразними формами туберкульозу, які страждають психічними розладами, здійснюється у встановленому цим законом порядку з урахуванням законодавства про психіатричну допомогу.

Невиконання рішення суду про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження терміну примусової госпіталізації передбачає кримінальну відповідальність відповідно до закону.

Закон про примусову госпіталізацію хворих на туберкульоз президент України Віктор Янукович підписав у квітні 2012 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА