16:03 17.01.2013

Профспiлка пропонує спрямовувати вiдраховуванi до держбюджету 30% прибуткiв залiзниць на оновлення рухомого складу

2 хв читати

Рада Профспiлки залiзничникiв i транспортних будiвельникiв України вимагає вiд уряду скасувати рiшення про перерахування до державного бюджету 30% чистого прибутку залiзниць, а зазначенi кошти спрямувати на модернiзацiю та оновлення залiзничного рухомого складу.

Як повiдомила прес-служба Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України ("Укрзалiзницi"), профспiлка також вимагає внести змiни до держбюджету на 2013 рiк у частинi видiлення коштiв на придбання рухомого складу залiзниць та модернiзацiю магiстральних залiзничних лiнiй вiдповiдно до закону України "Про залiзничний транспорт". Закон передбачає, що будiвництво i реконструкцiя магiстральних залiзничних лiнiй, об'єктiв мобiлiзацiйного призначення, придбання залiзничного рухомого складу для перевезень пасажирiв у поїздах далекого слiдування та мiсцевого сполучення здiйснюються в установленому порядку за рахунок коштiв держбюджету в межах лiмiтiв державних капiтальних вкладень.

"Укрзалiзниця" наголошує, що законом "Про державний бюджет України на 2013 рiк" капiтальнi видатки на розвиток залiзничного транспорту не передбачено, хоча доопрацьованим проектом зведеного фiнансового плану залiзниць України на 2013 рiк за рахунок коштiв держбюджету передбачено придбання основних засобiв на суму 4,2 млрд грн. Зокрема, пасажирських купейних вагонiв на суму 2,2 млрд грн, вагонiв для перевезення iнвалiдiв - 0,5 млрд грн, спецiальних службово-технiчних вагонiв - 0,06 млрд грн.

Окрiм цього, передбачено на будiвництво залiзнично-автомобiльного мостового переходу через Днiпро в мiстi Києвi 0,45 млрд грн, на будiвництво шляхопроводiв замiсть залiзничних переїздiв - 1 млрд грн.

Окрiм того, за рахунок коштiв мiсцевого бюджету передбачено придбання основних засобiв на суму 1,1 млрд грн, зокрема електропоїздiв - 0,5 млрд грн, рейкових автобусiв - 0,6 млрд грн.

"Якщо ж й надалi у державному та мiсцевих бюджетах не буде передбачено кошти на оновлення пасажирського рухомого складу, то можливостi залiзницi щодо перевезення пасажирiв упродовж найближчих п'яти рокiв скоротяться з 60,5 млн до 40 млн пасажирiв", - йдеться в прес-релiзi "Укрзалiзницi".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА