12:39 26.01.2013

Україна отримала від "Газпрому" рахунок на $7 млрд через недобір газу в 2012 р. - FT

2 хв читати
Україна отримала від "Газпрому" рахунок на $7 млрд через недобір газу в 2012 р. - FT

Москва. 26 січня. ІНТЕРФАКС-АГІ - Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" отримала від "Газпрому" рахунок на $7 млрд, тому що купила минулого року менше газу, ніж передбачено в чинному контракті, повідомив представник української сторони газеті Financial Times.

"Нафтогаз" навряд чи заплатить за рахунком, що може змусити "Газпром" (РТС: GAZP) перенести розгляд до міжнародного арбітражу, вважає джерело.

Британська газета пише, що вимога "Газпрому" виплатити $7 млрд загрожує спричинити третій масштабний конфлікт між Росією і Україною в газовій сфері.

У "Газпромі" інформацію британської газети в суботу "Інтерфаксу" не прокоментували.

"Нафтогаз України" своєчасно й у повному обсязі оплатив весь отриманий природний газ за виставленими "Газпромом" рахунками", - прокоментували агентству "Інтерфакс-Україна" в держхолдингу.

У компанії також нагадали, що "Нафтогаз" неодноразово повідомляв російській компанії про намір знизити закупівлі природного газу.

Україна у 2012 році купила 33 млрд куб. м російського газу. Тим часом, згідно з чинним контрактом від 19 січня 2009 року, "Нафтогаз" мав купити 52 млрд куб. м газу, мінімальні зобов'язання (take-or-pay) становлять 41,6 млрд куб. м. Контракт також передбачає зниження за домовленістю сторін контрактного обсягу закупівлі газу максимум на 20%, при цьому така угода має бути укладена не пізніше, ніж за шість місяців до початку року постачання.

"Нафтогаз" проводив переговори з "Газпромом" про зниження мінімального обов'язкового обсягу закупівлі до 27 млрд куб. м газу на рік через його високу ціну, проте сторони не дійшли згоди.

Контракт 2009 року не задовольняє українську сторону, яка домагається перегляду цінових параметрів контракту. В цьому зв'язку український держхолдинг має намір знижувати закупівлі російського енергоресурсу та з листопада почав використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному напрямку для закупівель газу в Європі.

Як повідомлялося, Україна у 2012 році скоротила імпорт природного газу на 26,5% (на 11 млрд 863,9 млн куб. м) порівняно з 2011 роком - до 32 млрд 939,3 млн куб. м.

Практично весь цей обсяг газу імпортовано з Росії НАК "Нафтогаз України" та підконтрольною Дмитру Фірташу OstChem Holding Limited (Кіпр). Близько 55 млн куб. м становить природний газ, імпортований НАК у листопаді-грудні за реверсною схемою згідно з контрактом з RWE (Німеччина).

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА