15:40 24.02.2013

У понеділок в Брюсселі відбудеться XVІ саміт Україна - ЄС

4 хв читати

У понеділок, 25 лютого в Брюсселі відбудеться черговий, XVІ саміт Україна - Європейський Союз, на якому основним питанням буде обговорення перспективи підписання цього року угоди про асоціацію.

Українську делегацію на саміті очолить президент України Віктор Янукович, сторону ЄС представлятимуть президент Ради ЄС Герман Ван Ромпей і президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

За інформацією прес-служби глави української держави, головною темою для обговорення під час саміту стане перспектива укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також кроки, які сторони планують вживати для підписання цього документа на Вільнюському саміті "Східного партнерства" наприкінці листопада поточного року.

Особливу увагу під час зустрічі буде приділено перспективам запровадження безвізового режиму поїздок громадян української держави в ЄС та прогресу України у виконанні відповідного плану дій.

У рамках заходу сторони також обговорять шляхи активізації секторального співробітництва насамперед у сфері енергетики, питання міжнародної й регіональної взаємодії.

Напередодні саміту президент Єврокомісії Ж.М.Баррозу заявив, що майбутню зустріч буде використано для відновлення зобов'язань сторін порядку денного політичної асоціації та економічної інтеграції, а президент Ради ЄС Г.Ромпей назвав саміт історичною можливістю, яка може привести до прориву у відносинах Україна-ЄС за допомогою підписання в листопаді угоди про асоціацію.

Водночас у Європі нагадують, що Київ має здійснити необхідні реформи та виконати ті умови, які ЄС йому висунув ще минулого року.

Зокрема, в грудні 2012 року Рада ЄС озвучила висновки, де відзначені основні сфери, в яких Україна має провести реформи. Цими сферами є виборче законодавство, проблеми, пов'язані з виборчим правосуддям, а також проведення реформ, позначених у порядку денному асоціації.

ЄС неодноразово нагадував Києву, що від оперативності його дій залежить, чи буде підписано угоду про асоціацію нинішнього року.

Зокрема європейський комісар із питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле під час останнього візиту в Україну висловив жаль, що ситуація в Україні не змінюється, а необхідні для підписання угоди про асоціацію умови, озвучені раніше ЄС, не виконуються. "Ми розуміємо, що не можемо чекати, це "вікно можливостей" відкрито саме зараз", - сказав єврокомісар на зустрічі з членами українського уряду в Києві.

Крім того, Брюссель уже озвучив дедлайн: Київ зобов'язаний продемонструвати прогрес до травня, щоб угоду про асоціацію встигнути підписати до Вільнюського саміту.

Українська сторона у свою чергу вже заявила, що очікує від майбутнього саміту переходу до етапу підписання угоди з ЄС цього року. "Я думаю, що буде ухвалено рішення про підготовку до наступного етапу, який має принести підписання угоди про асоціацію з ЄС", - сказав президент України В.Янукович під час прямого телеефіру "Діалог із країною" в п'ятницю 22 лютого.

Символічним кроком напередодні саміту Україна-ЄС стало ухвалення в українському парламенті спільної заяви "Про реалізацію євроінтеграційних прагнень України та укладення угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом".

У документі зазначається, що Верховна Рада "в рамках своїх повноважень забезпечить виконання рекомендацій стосовно підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, викладених у резолюціях Європейського парламенту й у висновках Ради ЄС, схвалених 10 грудня 2012 року на засіданні міністрів закордонних справ держав-членів ЄС". Крім того, в заяві наголошується, що, очікуючи позитивних результатів чергового саміту Україна-ЄС, запланованого на 25 лютого, й саміту Східного партнерства, який має відбутися 28-29 листопада 2013 року, український парламент сприятиме повному виконанню погоджених із ЄС заходів, насамперед у рамках порядку денного асоціації між Україною та ЄС і Планом дій щодо лібералізації Євросоюзом візового режиму для України, а також активізує діяльність щодо ухвалення законів, спрямованих на адаптацію законодавства України до законодавства ЄС.

У Євросоюзі вже схвалили такий крок українського парламенту. "Радий бачити міжпартійну резолюцію, яка підтримує проєвропейський порядок денний напередодні саміту Україна-ЄС", - зазначив єврокомісар Ш.Фюле.

Крім того, європейська сторона може позитивно оцінити розблокування Верховної Ради України, яке стало можливим завдяки підтвердженню євроінтеграційного спрямування України у відповідній заяві парламентаріїв, а також вирішення питання з персональним голосуванням депутатів.

У свою чергу українські експерти вважають, що саміт Україна-ЄС не вплине на внутрішню ситуацію в Україні, а вимоги Євросоюзу українська влада виконуватиме лише частково. Зокрема, більшість із 90 українських експертів, яких опитав фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва напередодні саміту, схиляються до думки, що саміт не матиме наслідків для внутрішньої ситуації в Україні, а влада діятиме всупереч вимогам ЄС і досягнутим на саміті рішенням.

Також експерти вважають, що майбутній саміт призведе до посилення протистояння між різними політичними силами в Україні, і не вірять, що буде досягнуто компромісу між владою та опозицією заради підписання угоди про асоціацію в 2013 році.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА