13:18 27.02.2013

У Києві студенти протестують проти законопроекту про вищу освіту авторства депутатів- регіоналів

2 хв читати

Близько 150 студентів проводять акцію протесту проти законопроекту про вищу освіту, запропонованого трьома депутатами від фракції Партії регіонів - ректорами вишів (№ 1187), біля профільного комітету Верховної Ради на вул. Банкова в Києві.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", молоді люди тримають плакати: "За вільну, якісну, доступну освіту", "Вимагаємо системних змін", "Нам навчатися - нам і вирішувати". Вони також скандували: "Студенти - за освіту!".

Учасники акції вимагають збільшення державних витрат на освіту і науку, гарантовану стипендію на рівні прожиткового мінімуму, університетську, викладацьку та студентську автономію, можливість вибору непрофільних курсів, скорочення навантаження на викладачів і студентів відповідно до європейських стандартів.

Під час акції студенти склали в скарбнички у вигляді поросят записки з побажаннями щодо законопроекту про вищу освіту і мали намір передати їх до комітету Верховної Ради, проте правоохоронці не пропустили їх. За словами учасників акції, скарбнички-поросятка символізують не лише те, що депутати своїми освітніми ініціативами "підкладають студентам "свиню", але і те, що для деяких політиків робота у сфері освіти стала способом збагачення.

Законопроект № 1187 розробили народні депутати з фракції Партії регіонів Григорій Калєтнік (ректор Вінницького національного аграрного університету), Сергій Ківалов (президент Національного університету "Одеська юридична академія"), Микола Сорока (в.о. ректора Національного університету водного господарства та природокористування), законопроект зареєстровано у Верховній Раді 28 грудня 2012 року.

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко ("Батьківщина") заявив, що опозиція не голосуватиме за цей законопроект.

Низка експертів також розкритикували цей документ.

У Верховній Раді також зареєстровано законопроект опозиційних депутатів (№ 1187-1 авторства Арсенія Яценюка, Віталія Кличка, Олега Тягнибока, Лілії Гриневич та ін.) Депутат Віктор Балога вніс ще один законопроект робочої групи під керівництвом ректора НТУУ "КПІ" Михайла Згуровського, написаний на основі варіанту, запропонованого раніше Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України.

У середу комітет Верховної Ради з питань науки і освіти проводить слухання про законодавче забезпечення розвитку вищої освіти в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА