16:37 19.03.2013

Газові контракти "Газпрому" та "Нафтогазу" 2009 р. не містять юридичних зачіпок, які дали б Києву змогу розірвати їх у суді, - Азаров

4 хв читати
Газові контракти "Газпрому" та "Нафтогазу" 2009 р. не містять юридичних зачіпок, які дали б Києву змогу розірвати їх у суді, - Азаров

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляє, що газові контракти між Україною та Росією, підписані у 2009 році, не містять юридичних зачіпок, які дали б Києву змогу розірвати їх у судовому порядку.

"Мене часто запитують, а чому його (контракт - ІФ) через суд не розірвати? Ми це вже давно б зробили, якби в контракті була б хоч найменша юридична зачіпка для розірвання цього контракту. Але її немає. Договір абсолютно безправний для України", - сказав він під час зустрічі із заступником держсекретаря США Венді Шерман у Києві у вівторок.

"Важко собі уявити, що глава уряду дозволила собі такий контракт підписати. Проте, його підписано. У мене, повірте, іноді буває бажання просто розірвати його, як клаптик паперу, і вийти з нього. Але я прекрасно розумію, якими можуть бути після цього наслідки, зокрема й для Європи", - додав М.Азаров.

Водночас прем'єр зазначив, що "ми прийшли до моменту, коли ми з Росією, напевно, домовимося".

М.Азаров констатував, що Україна вже протягом трьох років платить кабальну ціну за російський газ, і, окрім цього, майже безкоштовно прокачує його своєю територією до європейських споживачів.

Крім того, прем'єр поінформував заступника держсекретаря США про те, що в контракті також містяться несправедливі штрафні санкції стосовно України за недобір газу.

"Тимошенко підписала з Путіним контракт, за яким ми зобов'язані купувати понад 40 млрд куб. м на рік. Якщо ми, наприклад, купуємо газу менше, то ми зобов'язані платити за цей недобраний газ", - сказав він.

Як повідомлялося, російський "Газпром" виставив НАК "Нафтогаз України" рахунок на суму близько $7 млрд за недобір природного газу у 2012 році через передбачену контрактами вимогу take or pay. Водночас у держхолдингу наголошують, що компанія в повному обсязі оплатила отриманий від російської компанії газ за раніше виставленими рахунками. При цьому "Нафтогаз України" неодноразово повідомляв російській компанії про намір зменшити закупівлі природного газу у 2012 році.

Україна в 2012 році скоротила імпорт природного газу на 26,5% (на 11 млрд 863,9 млн куб. м) порівняно з 2011 роком - до 32 млрд 939,3 млн куб. м. Практично весь цей обсяг газу імпортовано з Росії НАК "Нафтогаз України" та підконтрольною Дмитру Фірташу OstChem Holding Limited (Кіпр).

"Нафтогаз України" імпортував минулого року 24,9 млрд куб. м російського газу за контрактом із "Газпромом" та близько 55 млн куб. м за реверсною схемою згідно з контрактом із RWE (Німеччина).

Водночас, згідно з чинним контрактом від 19 січня 2009 року, "Нафтогаз" мав закупити 52 млрд куб. м газу, мінімальні зобов'язання (take or pay) становлять 41,6 млрд куб. м. Контракт також передбачає зниження за домовленістю сторін контрактного обсягу закупівлі газу максимум на 20%, при цьому таку угоду має бути укладена не пізніше ніж за шість місяців до початку року постачання.

"Нафтогаз" провадив переговори з "Газпромом" щодо зниження мінімального обов'язкового обсягу закупівлі до 27 млрд куб. м газу на рік через його дорожнечу, проте сторони не дійшли згоди.

Угода 2009 року не влаштовує українську сторону, яка поки що безрезультатно домагається перегляду цінових параметрів контракту. У зв'язку з цим український держхолдинг має намір знижувати закупівлі російського енергоресурсу і з листопада розпочав використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному напрямку для закупівель газу в Європі.

У 2010 році "Нафтогаз" отримав "знижку" в $100 на тисячу куб. м (обнулення російського експортного мита) в обмін на продовження перебування російського військового флоту в Криму.

Незважаючи на "знижку", ціна російського газу для України у 2011-2012 роках дорівнювала або була вищою за його вартість для деяких європейських країн, хоча "плече доставки" палива в Україну значно менше.

Так, закупівля газу в Європі наприкінці минулого року обійшлася "Нафтогазу" дешевше, ніж у Росії. За даними Державної служби статистики, середня ціна природного газу, імпортованого в листопаді 2012 року НАК із Німеччини, становила $425 за 1 тис. куб. м, тоді як російський газ обійшовся держхолдингу за ціною близько $430.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Світоліна вийшла до четвертого кола Ролан Гаррос, вигравши матч у румунки Богдан

Понад 600 дітей загинули і понад 1420 дістали поранення по всій Україні за час повномасштабного вторгнення РФ - ООН

Сили оборони в травні знищили 9 літаків, а також рекордну кількість артсистем і бронемашин противника

Кількість боїв на всій лінії фронту зросла до 73, найбільше зіткнень відбулося на покровському напрямку

Армія РФ від початку доби завдала ударів КАБами по Харкову і п'яти населених пунктах області

У Києві лімітів споживання е/е може вистачити тільки для забезпечення 76% потреб

"Укренерго" в неділю, 2 червня, введе ліміти енергоспоживання в усіх регіонах України

Зеленський провів першу в дипломатичній історії України зустріч із президентом держави Тимор-Лешті

Зеленський обговорив із членами Палати представників США посилення української ППО додатковими системами та ракетами

Олена Зеленська разом з естонською делегацією відвідали прийомну родину, для якої побудували дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА