16:07 02.04.2013

Понад половина українських дітей, усиновлених іноземцями у 2012 р., живуть у США

2 хв читати
Понад половина українських дітей, усиновлених іноземцями у 2012 р., живуть у США

Уповноважений президента України з прав дитини Юрій Павленко відзначає недостатність надання звітів усиновлювачами зі США про умови проживання та стан здоров'я українських дітей.

Проблему такої звітності обговорювали в посольстві України в США на нараді з питань захисту прав українських дітей, усиновлених американськими родинами, за участю дитячого омбудсмена Ю.Павленка, повідомляє прес-служба президента України Віктора Януковича.

Згідно з інформацією, громадяни США більше за інших іноземців усиновлюють дітей з України: у 2012 році з 806 дітей 480 усиновили американці. Загалом на консульському обліку в цій країні перебувають 8250 усиновлених дітей - громадян України, які не досягли повноліття.

Особлива увага на нараді приділялася проблемі ненадання або несвоєчасного надання усиновлювачами звітів про умови проживання та стан здоров'я усиновленої дитини дипломатичним установам України в США. У 2012 році з понад 3 тис. необхідних звітів надійшло лише 44%, у попередні роки звітність була на рівні 25%.

"На жаль, сьогодні повноваження консульського працівника в питанні нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей чітко не визначено, що не дає змоги повною мірою виконати законодавчо передбачений обов'язок, особливо в позаштатних ситуаціях, коли з'являється інформація про небезпеку для дитини в сім'ї, порушення її прав, зміну місця проживання сім'ї, вилучення дитини з сім'ї та передання її під опіку інших осіб, перевсиновлення дитини, яке здійснюють із порушенням українського законодавства суди США", - зазначив Ю.Павленко.

На його переконання, відповіді на ці запитання можна отримати тільки в тісній співпраці закордонних дипломатичних представництв України з відповідними органами державної влади іноземної країни та соціальними службами на місцях.

За результатами перевірки уповноважений президента звернеться до Кабінету Міністрів, Міністерства закордонних справ і Міністерства соціальної політики щодо негайного доопрацювання нормативної бази з питань здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей у частині визначення конкретного алгоритму дій працівника закордонної дипустанови.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували понад 1200 окупантів, 36 артсистем і один літак противника

Війська РФ хочуть наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії

Засобами ППО збито всі 13 ударних БПЛА, які атакували вночі Україну

Кабмін затвердив положення про центри рекрутингу ЗС України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА