17:02 08.04.2013

Тимошенко має з'явитися до суду у справі "ЄЕСУ" 12 квітня, в іншому разі можливе примусове доправлення - прокурор Харківської області

3 хв читати

Екс-прем'єр України Юлія Тимошенко, яку підозрюють у справі про незаконну діяльність корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), може бути доправлена до суду 12 квітня, вважає прокурор Харківської області Геннадій Тюрін.

"З моєї точки зору, вона (Ю.Тимошенко - ІФ) має з'явитися до суду, інакше суд вже більше року не може розпочати слухання справи по суті, оскільки за відсутності підсудної така процедура не передбачена чинним законодавством", - цитує прес-служба Харківської облпрокуратури Г.Тюріна в понеділок.

За його словами, штучне затягування цієї справи з боку екс-прем'єра є безпрецедентним. Г.Тюрін також наголосив, що Ю.Тимошенко неодноразово висловлювала бажання брати участь у судових засіданнях, зокрема із допиту свідків у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня.

"Тому я вважаю, що в участі у засіданні Київського суду Харкова вона має бути зацікавлена не менше. Зокрема і в тому, щоб суд почув її доводи, оскільки адвокати Тимошенко на сьогодні лише поширюють неправдиву інформацію про неіснуючі рішення Верховного Суду України про нібито закриття кримінальних справ проти своєї підзахисної. Оскільки ця інформація є вигадкою і не має під собою жодної підстави, то можна робити висновки про відсутність юридичних аргументів захисту. Саме з цього її участь, її відповіді на запитання суду і прокурорів про її ж діяльність на посаді керівника корпорації "ЄЕСУ" нададуть можливість і суддям та громадськості зробити певні висновки", - сказав він.

Г.Тюрін також зазначив, що у разі подальшої відсутності бажання підсудної відповідати відповідно до вимог закону за інкриміновані злочини, або ж доводити свою непричетність до них, держобвинувачення може заявити клопотання про її примусове доправлення.

Як повідомлялося, 7 квітня джерело в органах прокуратури повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що екс-прем'єра України Ю.Тимошенко доправлять до Київського районного суду Харкова у справі про зловживання корпорації "ЄЕСУ" 12 квітня.

Того ж дня народний депутат від "Батьківщини" Арсен Аваков заявив, що позиція екс-прем'єра щодо її участі в засіданнях у справі "ЄЕСУ", як e розглядає Київський суд Харкова, відрізняється від позиції щодо участі в допитах свідків у "справі Щербаня" у Києві, куди вона виявляє бажання потрапити. "Цей суд (у справі ЄЕСУ - ІФ) є бутафорським, по ньому є рішення (про обґрунтованість закриття справи у зв'язку з відсутністю складу злочину - ІФ) Верховного Cуду України багаторічної давності і заради участі в цьому суді Тимошенко не має наміру завдавати шкоди своєму здоров'ю", - сказав А.Аваков.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові. Попереднє засідання суду в Харкові у справі корпорації "ЄЕСУ", яку в 1995-1996 рр.. очолювала Ю.Тимошенко, відбулося 19 квітня 2012 року. Ю.Тимошенко жодного разу не була присутня на цих засіданнях.

У рамках справи "ЄЕСУ" екс-прем'єру Ю.Тимошенко висунуто обвинувачення за п'ятьма епізодами.

Захист неодноразово заявляв про проблеми зі здоров'ям ще під час її перебування в Київському СІЗО і вимагав обстеження незалежними медиками, оскільки Ю.Тимошенко не довіряє українським лікарям. 9 травня 2012 р. Ю.Тимошенко перевели з колонії до Центральної клінічної лікарні № 5 (Харків). Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра в ЦКЛ № 5 визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте" (Берлін).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА