18:05 25.04.2013

Омбудсмен проти заборони абортів в Україні

3 хв читати
Омбудсмен проти заборони абортів в Україні

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська вважає, що держава має створити всі умови для жінок народжувати дітей, а не забороняти аборти.

"Я особисто ставлюся до такої ініціативи негативно. Поясню, чому: досвід заборони абортів в минулому вже був. Це було в часи Радянського Союзу, зокрема в часи Йосипа Сталіна. Що ми мали в наслідку? Досить велика кількість покалічених доль жінок, які все одно позбувалися від небажаної дитини, підпільно. У результаті калічили собі здоров'я і життя", - сказала В.Лутковська під час телефонної лінії в газеті "Комсомольська правда в Украине", відповідаючи на запитання, як вона ставиться до ініціативи на законодавчому рівні заборонити аборти в Україна.

Вона зазначила, що "людська природа така, що якщо людина вирішує від чогось позбутися, то вона від цього позбавляється". "Мені здається, що проблему потрібно вирішувати іншим шляхом: не встановлення кримінальної відповідальності або заборон на аборти, а питання потрібно вирішувати з морально-етичного боку, пояснюючи жінці, яке це щастя, коли у неї з'являється дитина", - сказала омбудсмен.

За словами В.Лутковської, це питання необхідно вирішувати і з боку фінансово-економічного стану конкретної сім'ї. "Кожна конкретна жінка має бути впевнена в тому, що у випадку, якщо вона зараз народить дитину, вона не залишиться без допомоги держави, навіть якщо вона сама буде виховувати цю дитину, що вона зможе скористатися послугами якісної медицини, зможе скористатися послугами дитсадка, віддати дитину в дитсадок і продовжувати свою кар'єру", - сказала вона.

"У разі, якщо держава буде направлено на це, то тоді, я думаю, питання про заборону переривання вагітності як про складову турботи в питанні про кількість населення в Україні, не буде розглядатися як таке", - резюмувала В.Лутковська.

Як повідомлялося, комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді узяти за основу законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне переривання вагітності.

Йдеться про законопроект, внесений депутатом фракції Партії регіонів Віталієм Журавським. Він пропонує викласти статтю 134 "Незаконне проведення аборту" Кримінального кодексу в новій редакції, згідно з якою поняття "аборт" замінюється поняттям "переривання вагітності".

Згідно з проектом, "незаконне переривання вагітності карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 100 до 240 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років.

Ті самі дії, якщо вони з необережності спричинили тривалий розлад здоров'я, тяжкі наслідки або смерть потерпілої, караються обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого".

Крім того, народні депутати фракції "Свобода" зареєстрували у ВР законопроект, що пропонує заборонити штучне переривання вагітності в Україні, а за проведення абортів, окрім випадків, передбачених законодавством, запровадити кримінальну відповідальність.

Зокрема, КК запропоновано доповнити статтею про кримінальну відповідальність за аборт, окрім випадків, передбачених законодавством - покаранням ув'язненням від 3 до 7 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

За публічну пропаганду або заклик до аборту депутати пропонують карати штрафом у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних податком мінімумів доходів (на сьогодні неоподатковуваний податком мінімум доходів становить 17 грн).

"Свободівці" також перераховують у законопроекті випадки, в яких допустимо штучне переривання вагітності: якщо вагітність загрожує життю вагітної жінки, наявність медичних показань щодо патології плоду, несумісної з життям дитини після народження, доведених у судовому порядку фактів зачаття дитини в результаті зґвалтування.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА