10:12 22.05.2013

Рух "Стоп цензурі!" вимагає від МВС щотижневих публічних звітів про розслідування побиття журналістів 18 травня

3 хв читати

Журналістський рух "Стоп цензурі!" наполягає на створенні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для розслідування факту побиття журналістки "5 каналу" Ольги Сніцарчук і фотографа видання "КоммерсантЪ-Украина" Владислава Соделя під час мітингів у Києві 18 травня, а також вимагає від глави МВС України Віталія Захарченка щотижневих публічних звітів про перебіг розслідування.

"Негайно створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для розслідування цієї справи. Журналісти передадуть депутатам всі фото-і відеоматеріали, а також інформацію про осіб, які скоїли напад", - йдеться в заяві "Стоп цензурі!" від 21 травня, опублікованому на сайті організації.

Від МВС і особисто міністра В.Захарченка рух вимагає: ефективного розслідування побиття та перешкоджання професійній діяльності журналістів із залученням фото-і відеоматеріалів від журналістів, а також матеріалів журналістських розслідувань; проведення та оприлюднення результатів службової перевірки, а також порушення кримінальної справи стосовно працівників МВС , присутніх під час побиття журналістів,які проігнорували злочинні дії нападників.

Крім того, "Стоп цензурі!" хоче побачити оприлюднену МВС інформацію про підстави (зокрема копії відповідних документів) супроводу автомашинами ДАІ БТР, який брав участь у бійці.

"(Вимагаємо від МВС - ІФ) щотижневого публічного звіту про перебіг цих розслідувань і перевірок. Від адміністрації президента - негайно скликати міжвідомчу робочу групу і запросити туди міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та генерального прокурора Віктора Пшонку для розгляду ситуації", - йдеться в заяві.

"Стоп цензурі!" також звертається до міжнародних структур, зокрема, до Європейського Союзу, Раді Європи, ОБСЄ, і посольств іноземних країн, представлених в Україні, з проханням про підтримку та направлення до української влади та уряді всвоїх країн заяв і звернень щодо безкарності злочинів проти журналістів в Україні.

Як повідомлялося, 18 травня вдень на вул. Велика Житомирській у Києві стався конфлікт між представниками опозиції і групою невідомих молодих людей спортивної статури, який згодом переріс у бійку. Молоді чоловіки почали кидатися пляшками з водою і камінням. У результаті кілька людей отримали тілесні ушкодження.

Під час інциденту постраждали журналістка "5 каналу" Ольга Сніцарчук і фотограф видання "КоммерсантЪ-Украина" Владислав Содель.

Бійка відбувалася під час акції опозиції "Вставай, Україно" (на Софійській площі) і мітингу під егідою Партії регіонів (на Європейській площі). Інцидент стався поряд із будівлею київського главку МВС, однак, за інформацією постраждалих журналістів, правоохоронці, які стояли поруч, ніяк не реагували на події.

20 травня стало відомо, що керівництво ГУ МВС України в Києві призначило службове розслідування з приводу бездіяльності співробітників правоохоронних органів під час інциденту на вул. Велика Житомирська 18 травня.

Водночас 21 травня в управлінні зі зв'язків з громадськістю МВС України заявили, що підозрюваного у побитті журналістів (20-річного жителя Київської області) затримано. Крім того, глава МВС Віталій Захарченко повідомив, що кримінальне провадження за фактом інциденту 18 травня перекваліфіковано зі ст. "Отримання легких тілесних ушкоджень" ч. 1 ст. 121 на "Хуліганство" ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА