12:32 20.06.2013

У Криму завершилися вибори делегатів Курултаю

3 хв читати

Вибори делегатів Курултаю (з'їзду-ІФ) кримськотатарського народу VI скликання завершилися в усіх 45 виборчих округах України і Криму, на них було обрано 198 делегатів. Ще двох делегатів оберуть пізніше, на єдиному закордонному окрузі - в Республіці Узбекистан.

Про це в середу повідомляє офіційний сайт Меджлісу кримських татар із посиланням на голову Центральної виборчої комісії з виборів делегатів Курултаю Заїра Смедляєва.

"На сьогоднішній день вибори делегатів Курултаю відбулися загалом в Україні, в АР Крим З 46 виборчих округів лише один перебував за межами України - У Республіці Узбекистан. Загалом, вибори відбулися", - сказав З.Смедляєв.

За інформацією голови ЦВК, у голосуванні, яке тривало з березня до червня поточного року, взяли участь 90,85 тис. осіб, що становить 50% від загальної кількості виборців. За даними ЦВК, у Криму був сформований 41 виборчий округ, по 1 округу також були сформовані в Севастополі, Мелітополі Запорізької області, Києві та Херсоні.

Він також повідомив, що за попередніми даними, на виборах ще 50 делегатів Курултаю, яких обирають за пропорційною системою, 4% виборчий бар'єр змогли подолати семеро громадських організацій та їхніх блоків. У результаті найбільшу кількість мандатів отримає блок "Миллий Хак'" - 18, за ним ідуть "Інкішаф" - 8, ОКНР - 6, "К'ардашлик'-К'арасу - КМЦ" - 5, "Куреш" - 5, "Адалет" - 4 і "Мааріфчі"- 4 мандати.

З.Смедляєв зазначив, що з 198 делегатів Курултаю, обраних у мажоритарних округах, 21-жінки. Також він зазначив, що понад однієї третини делегатському корпусу - це делегати, яких обрали вперше.

"Я переконаний, що значне оновлення делегатському корпусу Курултаю призведе до якісних змін у роботі національного парламенту і, відповідно, до стратегії представницького органу", - зазначив голова ЦВК

За його словами, в роботі на виборчих дільниць були задіяні близько 3,5 тис. співвітчизників. "Люди працювали на громадських засадах і без оплати, за що їм величезне спасибі", - сказав він.

З.Смедляєв також повідомив, що за виборами делегатів Курултаю спостерігали понад 800 осіб, як від представників партій, так і від міжнародних організацій - Комітет виборців України, спостерігачі від посольства США в Україні, Комітету відкритої демократії та Міжнародного республіканського інституту.

Як раніше повідомлялося, відповідно до затвердженого в січні 2013 року нового Положення про вибори делегатів Курултаю, вибори здійснюються за змішаною мажоритарно-пропорційною системою. Загалом має бути обрано 250 делегатів Курултаю.

50 делегатів обираються за пропорційною системою в єдиному багатомандатному виборчому окрузі, до складу якого входить територія Криму, Запорізької та Херсонської областей, Києва та Республіки Узбекистан, за виборчими списками кримськотатарських громадських і політичних організацій та їхніх блоків. Ще 200 делегатів обирають у багатомандатних мажоритарних виборчих округах.

Раніше вибори делегатів Курултаю також відбувалися за змішаною системою. 50 делегатів обирали за пропорційною системою від політичних рухів і виборчих блоків кримських татар, а 200 делегатів - за мажоритарною, двоступеневою системою: спочатку кримські татари обирали виборців, які потім на своїх конференціях обирали делегатів Курултаю.

У виборах делегатів Курултаю беруть участь кримські татари, які проживають у Криму та інших регіонах України, а також їхні співвітчизники, які ще залишаються в місцях депортації – переважно у Середньої Азії (найбільше в Узбекистані - ІФ).

Курултай збирається раз на п'ять років. У проміжках між курултаєм раз на 2,5 року скликаються сесії. Курултай вважається вищим представницьким органом кримськотатарського народу. На ньому обирають Меджліс, який у проміжках між сесіями виконує функції вищого представницького органу кримських татар. У разі необхідності Меджліс може скликати позачергові сесій Курултаю.

З 1991 року беззмінним головою меджлісу є Мустафа Джемілєв, який з 2002 року є депутатом Верховної Ради України. М.Джемілєв вже неодноразово заявив у ЗМІ про свій твердий намір більше не обіймати посади глави меджлісу, висловивши сподівання, що делегати нового Курултаю оберуть нового лідера.

Наразі в Криму проживають понад 260 тис. кримських татар, що становить майже 14% населення автономії.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА