16:49 10.07.2013

Кондитери України мають намір просити Кабмін не допустити введення РФ спецмита на шоколад

2 хв читати
Кондитери України мають намір просити Кабмін не допустити введення РФ спецмита на шоколад

Асоціація "Укркондпром" має намір звернутися до уряду України з проханням не допустити введення Російською Федерацією спеціальних мит на імпорт шоколаду і шоколадних виробів у відповідь на встановлення Києвом мита на імпорт автомобілів.

"Держава має співвідносити інтереси всіх галузей. Тому, безумовно, ми звертатимемося до уряду з проханням відреагувати на це питання (введення спецмита на шоколад - ІФ)", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" президент асоціації Олександр Балдинюк.

За його словами, на російському кондитерському ринку існує жорстка конкуренція і навіть за незначного підвищення ціни українські виробники не зможуть її витримати. Водночас позиції України на цьому ринку досі були досить вагомими: наприклад, у 2012 році до РФ було експортовано 111 тис. тонн шоколаду і виробів із нього на суму $376 млн.

"Цілком очевидно, що це негативно вплине на кондитерську галузь України. Безумовно, ми не дорахуємося прибутку, відповідно, держава не дорахується податків, зменшиться наш продаж, оскільки товар стане дорожчим", - упевнений О.Балдинюк.

Водночас він зазначив, що йому важко оцінити можливі обсяги втрат українських кондитерів.

Як повідомлялося, 9 липня Росія повідомила про плани введення відповідних мит на імпорт з України шоколаду і шоколадних виробів, флоат-скла і вугілля. Згідно з документом, наявному в розпорядженні агентства, Москва оцінила збиток від введених Україною мит на імпорт автомобілів у $36,12 млн щорічно, оскільки їх імпорт у минулому році становив $327,63 млн (зокрема з двигуном від 1500 до 2200 куб. см - $230,39 млн).

Росія, зокрема, має намір обкласти додатковим митом у EUR0,1 за кг український імпорт шоколаду (коди ТН ЗЕД 1806901100 і 1806901900, постачання в 2012 році - 103,87 тис. тонн) і кондитерських виробів із цукру та їхніх замінники, замінників цукру, що містять какао (код 1806905009, 2 тис. тонн). Це повинно принести додатково $13,4 млн.

РФ також залишає за собою право стягувати 15% мито на імпорт скла і 54% - на імпорт вугілля.

Ці санкції Москва планує запровадити після узгодження з країнами митного Союзу Казахстаном і Білоруссю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА