15:34 12.07.2013

Представники громадських організацій Харкова звернулися до керівництва країни з проханням забезпечити лікування Тимошенко в Україні

4 хв читати

Представники дев’яти громадських організацій Харкова, які захищають права інвалідів, під стінами ЦКЛ № 5 оголосили текст звернення, в якому просять забезпечити можливість проведення операції екс-прем'єра України Юлії Тимошенко в Україні, нехай навіть і з залученням закордонних лікарів.

У тексті звернення наголошується, що в силу їхніх захворювань, активісти знають про можливості вітчизняної медицини і знають, що "будь-який український лікар виліковує гострі прояви остеохондрозу за тиждень". У зв'язку з цим вони висловили подив: як висококваліфіковані медики однієї з кращих клінік Європи більше року не можуть вилікувати хронічну грижу міжхребцевого диска.

"Нам залишається лише здогадуватися, скільки дійсно хворих людей можна було вилікувати за ті гроші, які були витрачені на, як виявляється, неефективні консультації лікарів клініки "Шаріте". Якби пані Тимошенко дійсно була патріотом своєї країни, як вона про це заявляє , вона б зробила все для того, щоб її соратники оплачували б не розваги її німецьких докторів на катерах із дівчатами, а витрачали б ці гроші на лікування хворих українців, які самі оплатити його не в силах", - зазначається в заяві, адресованій президенту України Віктору Януковичу, уповноваженому Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковській, міністру охорони здоров'я Раїсі Богатирьовій, міністру Юстиції Олені Лукаш та голові Державної пенітенціарної служби Олександру Лісіцкову.

Підписанти вважають, що якщо Ю.Тимошенко необхідна операція, то хірургічне втручання є необхідним. Але лише на території України. "Коль екс-прем'єр довіряє виключно німецьким медикам - їм ніхто не забороняє приїхати в Україну і прооперувати Ю.Тимошенко тут. Для цього в нашій країні є всі необхідні умови та обладнання. Такі операції щодня проводяться в Україні десятками, якщо не сотнями", - наголошується у зверненні.

Також активісти зазначили, що багато з них - люди з набагато більшими проблемами зі здоров'ям, ніж грижа міжхребцевого диска, як у екс-прем'єра. "І ми знаємо, що якщо лікуватися - то поліпшення настає набагато швидше, ніж через рік. На наш погляд, засуджена Ю.Тимошенко або не виконує рекомендації лікарів, або вона не хвора. У такому випадку - вона використовує свою хворобу як інструмент шантажу або - обману. А, може, в цьому і полягає її головна мета - не одужати якнайшвидше, а максимально затягнути своє перебування в лікарні? А за вдалого збігу обставин - вирватися на лікування за кордон і втекти зі своєї країни?", - запитують активісти.

Також вони висловили переконання, що якщо Ю.Тимошенко дослухається до рекомендацій вітчизняних лікарів, то в найкоротші терміни доб'ється позитивних результатів.

У зв'язку з цим, активісти звернулися з проханням "забезпечити можливість проведення операції Ю.Тимошенко в Україні, нехай навіть і з залученням закордонних лікарів, щоб надалі Пенітенціарна служба України - могла виконати рішення суду".

Відповідаючи на запитання журналістів, чому звернення зачитують саме під харківською ЦКЛ, одна з підписантів, голова Харківської міської громадської організації інвалідів "Креавіта" Олена Шингарьова сказала: "Мені здається, це дуже символічно: саме тут перебуває прем'єр і мені здається, це важливо, щоб ми повідомили цю інформацію саме в цьому місці".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", підписанти також не виключили, що можуть направити копію заяви лікуючим лікарям екс-прем'єра в Берлінську клініку "Шаріте".

У відповідь на запитання журналістів, в якій формі вони планують отримати відповідь на своє звернення, активісти заявили, що подальше лікування екс-прем’єра і буде для них відповіддю.

Як повідомлялося 1 липня дочка Ю.Тимошенко, Євгенія, посилаючись на рекомендації німецьких лікарів заявила, що її матері необхідно термінова операція.

Дочка екс-прем'єра зазначила, що її сім'я довіряє українським лікарям, "які роблять все можливе", проте усвідомлює, що українські фахівці перебувають "під жорстоким тиском". Тому, за словами Є.Тимошенко, родичі екс-прем'єра наполягають на тому, щоб операцію проводили саме німецькі лікарі з клініки "Шаріте".

"Ми вважаємо, що такого профілю медика немає в колонії (Качанівська виправна колонія в Харкові - ІФ), тому вимагаємо, щоб влада дозволила їй проходження операції, яку виконали б німецькі лікарі з клініки "Шаріте", - сказала она. Відповідаючи на уточнювальне запитання , де має відбуватися така операція, в Україні чи Німеччині, Є.Тимошенко сказала: "Там, де будуть створені для цього умови". Пізніше в МОЗ України заявили, що можливість проведення операції Ю.Тимошенко може бути розглянута тільки за наявності результатів додаткового обстеження.

"Представники клініки "Шаріте" констатували, що умови і необхідне медичне обладнання для проведення такого обстеження є в ЦКЛ "Укрзалізниці", - наголошується в повідомленні прес-служби МОЗ.

Українські лікарі висловили думку, що таке обстеження може відбутися за участю німецьких медиків.

"На сьогодні пацієнтка Тимошенко згоди на проведення додаткового обстеження іноземними або українськими лікарями так і не надала. У зв'язку з цим, в спільному висновку українських та німецьких лікарів йдеться про неможливість визначення подальших кроків реабілітації пацієнтки через відсутність об'єктивних даних з обстеження Тимошенко", - наголошується в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА