15:38 13.08.2013

Експерт: Новий КПК надає право суду заарештувати екс-ректора Мельника після його втечі

2 хв читати
Експерт: Новий КПК надає право суду заарештувати екс-ректора Мельника після його втечі

У чинному Кримінальному процесуальному кодексі достатньо підстав для суду, щоб заарештувати колишнього ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" кандидат юридичних наук, професор кафедри Кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ, доцент Юрій Азаров.

Коментуючи інформацію, поширену у деяких українських ЗМІ, що в новому КПК є суттєві прогалини в питанні арешту людини, яка втекла з-під домашнього арешту, експерт зазначив, що ст. 178 КПК говорить про те, що однією з обставин, які враховують під час вибору запобіжного заходу, є виконання умов запобіжних заходів, які застосовувалися до підозрюваного раніше.

І в КПК зазначено, що тримання під вартою застосовується, якщо прокурор доведе, що м'якші запобіжні заходи не дали результатів.

"Якщо прокурор доведе, що, перебуваючи на волі, ця особа переховувалася від органу досудового розслідування або суду, перешкоджала кримінальному провадженню або їй повідомлено про підозру у вчиненні іншого злочину", - процитував Ю.Азаров ч. 3 ст. 183 КПК.

"Але, звичайно ж, остаточне рішення про обрання запобіжного заходу ухвалює суд, ґрунтуючись на наданих стороною обвинувачення даних", - наголосив експерт.

Як повідомлялося, екс-ректора затримали 27 липня співробітники Головного управління внутрішньої безпеки Міністерства доходів і зборів спільно з ГУБОЗ МВС України. Він вимагав й отримав від двох українців хабарі розміром 40 тис. грн і 80 тис. грн за вступ їхніх родичів до свого вишу.

Печерський райсуд Києва 1 серпня обрав П.Мельнику запобіжний захід у вигляді утримання під домашнім арештом. П.Мельнику заборонено залишати місце проживання, за винятком тих ситуацій, коли йому знадобиться медичний огляд або лікування.

На екс-ректора 7 серпня наділи електронний браслет. П.Мельник став першою високопоставленою особою та першим арештантом у Київській області, стосовно якого було застосовано такий спецзасіб.

Водночас 9 серпня стало відомо, що П.Мельник утік з-під домашнього арешту, позбувшись електронного браслета. МВС оголосило його у всеукраїнський розшук.

Суддя Печерського райсуду Києва Сергій Вовк 12 дав дозвіл на затримання П.Мельника з метою приведення його до суду для розгляду клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

13 серпня МВС оголосило П.Мельника в міжнародний розшук.

Деякі українські ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомили про виїзд П.Мельника через Білорусь до однієї з країн Балтії, за іншою версією - утікач уже в Чехії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА