16:51 15.08.2013

ВААІД ініціює зниження ставки утилізаційного податку для легкових авто до 1 тис. грн, перенесення термінів стягнення податку на 4 місяці

3 хв читати

Всеукраїнська асоціація автоімпортерів і дилерів (ВААІД) ініціює зниження ставки податку на утилізацію знятих з експлуатації легкових автомобілів з 5,5 тис. грн до 1 тис. грн, а також пропонуватиме відстрочити термін справляння податку до 1 січня 2014 року (зараз - з 1 вересня 2013 року).

Як повідомив генеральний директор ВААІД Олег Назаренко на прес-конференції в четвер, відповідні положення будуть внесені в розроблювальний наразі за участю ВААІД законопроект про утилізаційний податок.

"У Німеччині, наприклад, такий податок становить EUR100, ми хочемо наблизити цю суму до рівня інших країн", - обґрунтував він пропоновану суму податку.

За його словами, у цьому законопроекті запропоновано усунути недоліки ухвалених законів про податок на утилізацію ТЗ, врахувати всі пункти доручення президента України Віктора Януковича з удосконалення цих законів та усунення дискримінаційних норм.

"Ми зараз розробляємо свій законопроект У його розробці беруть участь помічники народних депутатів від різних фракція. 2 вересня його буде внесено до Верховної Ради", - повідомив О.Назаренко.

Він наголосив: з урахуванням того, що в рамках ухвалених законів про утилізацію податок має стягуватися вже з 1 вересня, асоціація має намір всіляко сприяти перенесенню термінів набуття ним чинності, спираючись на наявні в Україні прецеденти.

Глава ВААІД також зазначив, що в розробленому за участю ВААІД законопроекті буде передбачено, щоб кошти від податку надходили до бюджету.

"На сьогодні розпорядником коштів від екологічного податку є Мінекології, яке спрямовуватиме ці кошти на екологічні потреби. Ми ж пропонуємо направити їх до бюджету: нехай краще ці кошти підуть на виплату пенсій або на зарплати бюджетникам", - зазначив О. Назаренко.

Крім того, голова ВААІД наголосив, що згідно із розробленим законопроектом запропоновано вилучити наявну норму обов'язкової здачі на утилізацію "повнокомплектного" автомобіля.

"Наприклад, у Китаї до 87% таких зданих на утилізацію автомобілів потрапляло на вторинний ринок, а в наших законах, виходить, продумано" вторинне використання "- ми хочемо викинути ці речі", - зазначив він.

Як повідомлялося, Верховна Рада 4 липня ухвалила закони про утилізаційний податок, величина якого для конкретного транспортного засобу (ТЗ) розраховується з урахуванням базових ставок та коригувальних коефіцієнтів, прив'язаних до об'єму двигуна, залежно від того, новим є ТЗ або старим.

Базова ставка податку для легкових автомобілів - 5,5 тис. грн, на інші ТЗ (автобуси, вантажні, вантажопасажирські автомобілі або спецавтомобілі) вона становить 11 тис. грн. Вітчизняних виробників на сьогодні звільняють від його сплати під гарантії створення утилізаційних потужностей. Від сплати податку звільнені кузови для промислового складання автомобілів.

Президент України підписав закони наприкінці липня, проте потім доручив Кабінету Міністрів внести до них зміни, зокрема, усунути положення, що не узгоджуються з нормами СОТ, і скасувати коригувальні коефіцієнти.

Міекології в середу оприлюднило три законопроекти, згідно з якими вносяться зміни до законів, проте в них не враховані пункти доручення президента про усунення дискримінації щодо платників податку та про відшкодування власнику вартості переданих на утилізацію ТЗ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА