19:49 19.08.2013

Міносвіти України в жовтні вирішить питання подальшої роботи вишів, які у 2013 р. залишилися без першокурсників

3 хв читати

Міністерство освіти і науки України поки що не розглядало питання позбавлення ліцензій вишів, до яких під час вступної кампанії цього року не було подано жодної заяви від абітурієнтів, заявив заступник директора департаменту вищої освіти Міносвіти Микола Фоменко.

"Ліцензії жоден навчальний заклад не позбавлено. Це пояснюється тим, що, крім прийому на перший курс, вони мають студентів, які навчаються на старших курсах, і їх потрібно доучувати", - сказав М.Фоменко на прес-конференції в понеділок у Києві.

"Усі виші, в яких сьогодні були проблеми з поданням заяв, обов'язково стануть предметом уважного вивчення щодо того, чи потрібно залишати в них ліцензію", - водночас наголосив М.Фоменко. Він додав, що на сьогодні зарано робити остаточні висновки з цього питання, оскільки триває процес зарахування нових студентів до приватних вишів.

М.Фоменко зазначив, що якщо зарахування студентів-бюджетників відбулося до 11 серпня, то зарахування студентів, які навчатимуться коштом фізичних або юридичних осіб, триватиме до 25 серпня.

Він також повідомив, що на сьогодні вже зараховано на програму навчання молодших спеціалістів майже 107 тис. студентів, з них більше ніж 93 тис. - коштом держбюджету. За програмою навчання бакалаврів зараховано понад 140 тис. молодих людей (майже 110 тис. - коштом держбюджету). За програмою підготовки спеціалістів - більше ніж 84 тис., з них 52 тис. - коштом держбюджету. За програмою підготовки магістрів - майже 50 тис. (коштом держбюджету - 31 тис.).

М.Фоменко наголосив, що вступна кампанія цього року відбулася організовано та спокійно. Він, зокрема, відзначив хорошу роботу приймальних комісій. "Фактично не зафіксовано збоїв у роботі єдиної державної електронної бази з питань освіти та інформаційно-пошукової системи", - зазначив він.

Заступник директора департаменту додав, що в жовтні 2013 року на традиційній розширеній колегії Міносвіти розглядатиметься питання подальшої діяльності вишів, які цього року не отримали заяв на вступ або отримали їх мінімальну кількість.

За словами М.Фоменка, Міносвіти також зробить запит до МВС щодо виявлених фактів корупційних діянь у системі освіти під час вступної кампанії цього року.

Він наголосив, що на колегії буде зроблено відповідні висновки з цього питання. "Я маю на увазі висновки щодо керівників вишів", - наголосив він.

Відповідаючи на запитання журналістів, М.Фоменко також повідомив, що наразі жодної заяви на вступ не отримали ТОВ "Поліцейська фінансово-правова академія", приватний виш "Міжрегіональна академія бізнесу та права ім. Кручиніної", Південнослов'янський інститут Київського славістичного університету.

Зі свого боку начальник управління контролю за діяльністю Держінспекції вищих навчальних закладів України В'ячеслав Шиманський зазначив, що під час вступної кампанії цього року було виявлено значно менше порушень, ніж торік. Він також зазначив, що за перше півріччя 2013 року управління перевірило понад 90 вишів, а в липні-серпня 2013 року активно перевіряло вищі навчальні заклади саме на предмет організації вступної кампанії.

За його словами, позапланові перевірки також проводилися за підсумками звернень громадян громадських організацій, народних депутатів на гарячу лінію Міносвіти. "Загалом вступна кампанія 2013 року, порівняно з минулим роком, відбулася спокійно й організовано", - констатував В.Шиманський.

"Якщо говорити в цифровому виразі про виявлені порушення, то в цих показників спостерігається тенденція до зменшення. Приблизно в 15% перевірених вишів було виявлено порушення в роботі. Водночас торік порушення виявлялися майже в кожному третьому навчальному закладі", - сказав начальник управління.

Серед основних виявлених порушень він назвав недостатнє інформування абітурієнтів та їхніх батьків про пільги при вступі, відсутність графіків прийому громадян членами вступних комісій, несвоєчасне оприлюднення рейтингових списків, некоректне оформлення документації.

"Я хочу наголосити, що перевірка вишів з питань організації та проведення прийому триватиме й у вересні. Сьогодні фактично зарахування минуло тільки за держзамовленням, а в приватних закладах поки що нема на що дивитися", - сказав В.Шиманський.

Він додав, що тільки в плановому порядку у вересні планується перевірити понад десять вишів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА