18:24 10.09.2013

Столичні екологи занепокоєні недоцільним і недбалим використанням територій кримських заповідників

2 хв читати

У Київському еколого-культурному центрі занепокоєні недоцільним використанням територій низки заповідників у Криму.

За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, заплановано розширити територію Ялтинського гірничого заповідника на 3,5 тис. га, і водночас забрати у заповідника територію площею 712 га.

"Що стосується розширення, туди увійдуть саджені ліси, що не мають особливого значення. Що стосується скорочення, то будуть виключені найбільш унікальніші ділянки стародавнього лісу біля Ялти", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс- Україна" у вівторок.

В.Борейко пояснив: "Кримський уряд, який наполягає на такому указі (президента - ІФ), хоче вилучити з унікального заповідника для власних потреб, тобто для потреб чиновників кримського уряду, можливо, і київських чиновників, ці унікальні ділянки, користуючись тим, що "ми для народу ведемо газопровід". Але на газопровід та кар'єри виділяється близько 100 га, а 600 га - це будуть виключені унікальні території".

Водночас директор Київського еколого-культурного центру зазначив, що всупереч забороні пересування механізованих транспортних засобів у природних заповідниках, Мінекології затверджує ліміти на проходження суден на території Карадазького заповідника.

"Пересування технічних транспортних засобів територією заповідника в законі України про природно-заповідний фонд заборонено. У цьому випадку ми бачимо нахабне порушення законів не якихось окремих браконьєрів, а саме з боку директора заповідника, Міністерства екології України, Міністерства екології Криму", - заявив В.Борейко.

Водночас він наголосив: "Завдається колосальний збиток природним багатствам заповідника".

За його словами, в заповіднику Мис Мартьян екологи зафіксували факти вирубки дерев.

Водночас він зазначив, що на території Кримського заповідника організовано по суті "мисливське угіддя".

Крім того, побоювання екологів, за словами В.Борейка, викликає те, що на території кримських заповідників організовані місця масового відпочинку туристів, також їх керівництво допускає ведення сільськогосподарської діяльності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА