17:10 13.09.2013

Росія не має наміру нікого тягнути в Митний союз силоміць - постпред РФ при ЄС

4 хв читати

До планів Росії не входить чинити тиск на будь-яку державу або тягнути її силоміць до якого-небудь об'єднання через її відносини зі Східним партнерством ЄС, заявив "Інтерфаксу" в п'ятницю у Брюсселі постійний представник Росії при Євросоюзі Володимир Чижов.

"У цьому, на жаль, наші партнери, насамперед євродепутати, глибоко помиляються. Не йдеться про політичний тиск із боку Росії. Йдеться про суто практичні сюжети", - сказав високопоставлений російський дипломат.

Він прокоментував агентству дебати, що відбулися цього тижня на пленарному засіданні в Страсбурзі, та резолюцію, ухвалену європейськими депутатами, "Про тиск Росії на країни Східного партнерства в контексті майбутнього саміту Східного партнерства у Вільнюсі".

За словами постпреда, "йдеться просто про роз'яснення реальної картини", а не про те, що деякі співрозмовники російської сторони намагаються подати "як своєрідне зіткнення європейської та євразійської цивілізацій".

"Якщо ви хочете, байдуже, хто - Україна, Молдова або інші, вступити у відносини асоціації з Євросоюзом, те майте на увазі, що тоді це перекриває шлях до повноправного членства в Митному союзі, й він повинен буде відповідно вибудовувати свою лінію, зокрема в митно-тарифних питаннях", - пояснив В.Чижов.

Дипломат до цього додав, що "Євросоюз ні сьогодні, ні раніше, ні, думаю, на найближчу перспективу повноправного членства жодній із цих країн не обіцяв і обіцяти, за нашими даними, не планує, тоді як Митний союз пропонує їм повне членство".

На думку постпреда, "настав момент, коли ці країни мають самі визначатися". "Не йдеться, звісно, про те, щоб членство в Митному союзі Росії, Білорусі та Казахстану було пов'язане з розривом відносин з ЄС або з припиненням співпраці, зокрема економічної. Авжеж, на. Але на цих двох стільцях можна сидіти доти, доки не постає питання про митні тарифи. Якщо, відповідно до угоди про асоціацію, ті країни, які підпишуть її, повинні будуть дотримуватися певних вимог Євросоюзу, а ці вимоги суперечитимуть зобов'язанням із Митним союзом, то конфлікт неминучий", - вважає В.Чижов.

Він зазначив, що для російської сторони обговорення цієї теми в Європарламенті великим сюрпризом не стало. Євродепутати давно планували її розглянути. В цьому випадку, вважає В.Чижов, приводом стали "деякі нещодавні події в російсько-українських відносинах, плюс відома заява президента Вірменії під час візиту до Москви про намір цієї країни приєднатися до Митного союзу, а також повідомлення про претензії Росспоживнагляду до молдовського вина".

Усе це, за словами дипломата, "мало кумулятивний ефект, що природно додатково підігрівається майбутніми виборами до Європарламенту, до яких залишилося трохи більше ніж півроку".

В.Чижов зазначив, що член ЄК з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, котрий виступав під час європарламентських дебатів від імені Єврокомісії, "визнав, що одночасне членство в Митному союзі й участь у тому, що тут називають "глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі" з відповідними зобов'язаннями в рамках угоди про асоціацію з Євросоюзом, несумісні".

"І в цьому він має рацію. Ми те саме говоримо про це", - зазначив постпред РФ при ЄС.

Дипломат уточнив, що російська сторона вивчає певні технічні стандарти зарубіжних партнерів. "Ті з них, які нам підходять, ми сприймаємо і в Євросоюзу, і в інших країн", - сказав В.Чижов, зазначивши, що це регулятивні питання, які не стосуються тарифної політики.

При цьому він нагадав російську позицію, яку, зокрема, висловлював президент РФ, про перспективу створення єдиного економічного простору від Атлантики до Тихого океану.

"Ось коли ми вийдемо на цей рівень, тоді, звісно, реалізовуватиметься приведення до деяких єдиних позицій, зокрема і щодо тарифно-митної політики. Але до цього ще потрібно дожити. А шлях до цього наразі лежить через встановлення відносин між Євросоюзом і Євразійським економічним союзом, який буде створено до кінця наступного року", - заявив російський постпред.

Він вважає, що "коли ці два союзи почнуть ось так взаємодіяти, тоді відкриються, безумовно, позитивні перспективи".

"На сьогодні ми не без зусиль, але все-таки вмовляємо Європейський Союз бодай установити контакт із Євразійською економічною комісією, якій, як відомо, передається дедалі більший обсяг компетенцій і повноважень, насамперед у в торговельній сфері", - повідомив голова російської дипломатичної місії при Євросоюзі.

На сьогодні, за його словами, ситуація вибору між Митним союзом і угодою про асоціацію з ЄС така, що "крок в одному напрямі може закрити можливість просування в іншому".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА