16:45 17.09.2013

ЦВК відмовила в реєстрації ініціативної групи з референдуму про вступ України до МС

2 хв читати

Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації ініціативної групи із всеукраїнського референдуму про вступ України до Митного союзу.

За таке рішення на засіданні ЦВК у вівторок проголосували 13 членів комісії із 13 присутніх.

Як повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера, згідно із законом про всеукраїнський референдум повідомлення про проведення зборів громадян має бути подано до ЦВК не пізніше ніж за п’ять календарних днів до його проведення. Водночас таке повідомлення громадяни Петро Симоненко, Георгій Буйко та Олександр Адвени про проведення 8 вересня зборів громадян на стадіоні "Спартак" було подано 3 вересня, тобто за чотири календарні дні.

Водночас Окружний адмінсуд Києва 6 вересня за позовом Європейської партії України заборонив ЦВК направляти свого представника на ці збори.

На підставі цього рішення суду ЦВК свого представника на ці збори не направляла.

Таким чином, наголосив А.Магера, під час створення ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою про вступ України до МС не було дотримано порядку, передбаченого законом.

Як повідомлялося, КПУ 16 серпня подала до ЦВК повідомлення про намір провести збори громадян України з проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою щодо вступу (приєднання) України до МС.

Європейська партія України 29 серпня звернулася до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою заборонити КПУ організовувати всеукраїнський референдум. Як забезпечення позову суд заборонив КПУ організовувати та проводити збори громадян України з проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою щодо вступу України до МС до розгляду справи по суті.

Проте в ЦВК подали повідомлення про проведення зборів громадян щодо всеукраїнського референдуму троє громадян, одним з яких є лідер КПУ Петро Симоненко. Суд заборонив ЦВК направляти свого представника на ці збори, проте проводити збори не забороняв.

8 вересня на стадіоні "Спартак" у Києві відбулися збори громадян, організовані КПУ та громадським рухом "Український вибір", у якому взяли участь 2 508 осіб. Збори затвердили склад ініціативної групи для збирання підписів на підтримку всеукраїнського референдуму в кількості 9 892 осіб, а також формулювання питання, яке пропонується винести на референдум: "Чи підтримуєте ви приєднання України до Митного союзу Республіки Білорусь, Республіки Казахстан і Російської Федерації?".

Незважаючи на судову заборону, на зборах за особистою ініціативою був присутній член ЦВК Юрій Донченко, який заявив, що він присутній не як член комісії, а як громадянин України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА