20:43 19.09.2013

FAA повернула Україну до I категорії за критеріями безпеки

4 хв читати
FAA повернула Україну до I категорії за критеріями безпеки

Федеральна авіаційна адміністрація США (FAA, Federal Aviation Administration) повернула Україну до першої категорії безпеки, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Державній авіаційній службі України.

"Сьогодні посольство США офіційно вручило нам повідомлення про повернення України до першої категорії FAA", - зазначили в Державіаслужбі.

Цей факт дає змогу українським авіаперевізникам розширити географію польотів, а також запустити прямі авіарейси до США, чого раніше українські перевізники зробити не могли, оскільки Україна перебувала в другій категорії з безпеки FAA.

Згідно з прес-релізом Державіаслужби, рішення FAA, яке відносить Україну до першої категорії програми IASA, базується на результатах аудиту, згідно з яким Державіаслужба відповідає всім нормам Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

"Федеральна авіаційна адміністрація США визнала значний прогрес у сфері авіаційної безпеки в Україні та створення прозорої системи управління авіаційною галуззю. Державіаслужба завершила складну і тривалу роботу з повернення України до першої категорії FAA, яка дозволить розширити географію польотів українських перевізників до США і спростить дозвільні процедури до Канади, Японії, Австралії", - наведено в повідомленні слова голови Державіаслужби Анатолія Колесника.

Водночас, як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело, авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" ("МАУ", Київ) уже подала заявку на виконання рейсів із Києва до Нью-Йорка з літньої навігації 2014 року (з 31 березня - ІФ).

Державіаслужба нагадує, що після проведення в 2004 році аудиту FAA, через виявлені невідповідності міжнародним вимогам ICAO, у квітні 2005 року Україну було переведено до другої категорії програми IASA, а всім українським авіакомпаніям було заборонено відкривати нові рейси до США, використовувати додаткові літаки і збільшувати частоту на маршрутах, які вже існували на момент завершення аудиту, а також укладати договори code-share з американськими авіакомпаніями, до отримання першої категорії.

Протягом усього часу перебування країни в другій категорії FAA повітряні судна українських авіакомпаній, що здійснюють рейси до США, підлягали додатковим перевіркам в аеропортах США.

Державіаслужба в серпні 2011 року ініціювала зустріч із представником FAA, на якій обговорювалися питання проведення технічного аудиту та офіційного аудиту, усунення Державіаслужбою зауважень FAA, а в серпні 2012 року було проведено технічний аудит Державіаслужби.

Пізніше, в листопаді 2012 року Україна отримала звіт за результатами технічного аудиту, в якому зазначалося, що основні критичні невідповідності аудиту 2004 року було усунено.

Крім того, в листопаді 2012 року відбувся візит до Києва нового представника FAA в Росії та країнах СНД Елі Т.Хасра, і під час зустрічі з ним було обговорено низку подальших кроків для переведення України до першої категорії.

Після цього, в січні 2013 року відбулися консультації з FAA щодо проекту плану коригувальних дій за результатами технічного аудиту та інших дій, спрямованих на повернення України до першої категорії, і представники FAA позитивно оцінили кроки української сторони та надали власні коментарі.

У березні 2013 року, з урахуванням пропозицій FAA, було затверджено План заходів з підготовки до аудиту FAA з метою переведення України до категорії 1. Також у квітні 2013 р. відбулися консультації щодо залучення в червні цього року консалтингової організації The Wicks Group для надання консультацій стосовно необхідних заходів для усунення невідповідностей і для оперативного вирішення питань FAA.

18 липня у Вашингтоні та 31 липня 2013 р. у Києві відбулися зустрічі з керівником підрозділу міжнародних програм і політики Джоном Барбагалло (John Barbagallo), який відповідає за проведення аудитів за програмою IASA. На зустрічах представники Державіаслужби детально презентували заходи, здійснені для усунення невідповідностей, виявлених під час технічного аудиту FAA у 2012 році. Також у презентації було представлено пакет доказової документації з копіями конкретних документів, підготовлених для усунення невідповідностей FAA (сертифікація експлуатантів, підготовка інспекторського складу та документація експлуатантів). За результатами було проведено завершальний брифінг із представниками FAA, на якому було відзначено великий обсяг робіт, виконаних Державіаслужбою України.

Остаточна перевірка усунення невідповідностей Державної авіаційної служби України представниками FAA тривала з 29 липня по 2 серпня 2013 року.

Відповідно до програми міжнародної оцінки авіаційної безпеки (IASA Program), яка розпочалася 24 серпня 1992, Федеральна авіаційна Адміністрація США (ФАА) здійснює аудит повноважних органів регулювання цивільної авіації країн, авіакомпанії яких уже здійснюють польоти до США або лише планують їх розпочати.

Програма IASA має на меті визначити, чи відповідає діяльність повноважного органу регулювання цивільної авіації в частині безпеки польотів, виконання польотів і технічного обслуговування мінімальним міжнародним нормам Міжнародної організації цивільної авіації (зокрема, зазначеним у додатках 1, 6 та 8 Чиказької конвенції).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА