12:59 21.10.2013

Чехія планує придбати в Києві будівлю, розташовану на місці колишньої резиденції Томаша Масарика

2 хв читати

Чехія має намір придбати будівлю на місці колишньої резиденції першого президента Чеської Республіки Томаша Масарика.

"Ми хотіли б вести переговори про придбання об'єкта нерухомості на тому місці, де колись мав резиденцію перший президент Чеської Республіки Томаш", - заявив президент Чехії Мілош Земан у понеділок у Києві під час зустрічі з президентом України в Києві.

Він також висловив сподівання на подальший розвиток чесько-українських відносин.

На брифінгу журналістам М.Земан повідомив, що посольство Чехії в Києві орендує будівлю для дипмісії, тоді як посольство України в Чехії має своє власне.

"Тому ми були б дуже щасливі, якби ми могли викупити будівлю Національної ради. Це той будинок, де в 1917 році перебував перший президент Чехословаччини Томаш Масарик", - розповів чеський президент.

Він також повідомив , що на переговорах з українським президентом сторони дійшли згоди щодо збільшення кількості "генеральних" або "почесних" консулів в обох країнах.

Томаш Масарик народився 7 березня 1850 р . у Гедінгу (Моравія, Австрійська імперія) помер 14 вересня 1937 р. (Лани, Чехословаччина) - чеський соціолог і філософ, громадський і державний діяч, один із лідерів руху за незалежність Чехословаччини, а після створення держави - перший президент республіки (1918-1935).

У травні 1917 року Т. Масарик прибув до Росії - саме там після повалення царизму з'явилися умови для створення з окремих добровольчих полків, до яких входили військовополонені чехи та словаки, цілого корпусу.

З літа 1917 Т.Масарик постійно жив у Києві - адже саме тут працювала Чехословацька національна рада, неподалік від Києва дислокувалися чеські легіони. Т.Масарик часто їздив до Москви і Петрограда.

Резиденція Т. Масарика в Києві була розташована на перехресті вулиць Хрещатик і Прорізна, у "Готель де Франс" або готелю "Франція" (будинок № 1/30, зруйнований у 1941 році) . Там він жив і працював у другій половині 1917 - початку 1918 року під псевдонімом "доктор Марсден, громадянин Великобританії".

Після артилерійського обстрілу будівлі "червоними" у січні 1918 року Т. Масарика переселили в більш безпечне місце, у квартал за Золотими воротами, до лікарні в Георгіївському провулку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА