15:32 23.10.2013

Європарламент рекомендує Раді ЄС підписати Угоду про асоціацію з Україною у разі виконання Києвом необхідних умов - резолюція

2 хв читати
Європарламент рекомендує Раді ЄС підписати Угоду про асоціацію з Україною у разі виконання Києвом необхідних умов - резолюція

Європейський парламент рекомендує Раді ЄС підписати з Україною Угоду про асоціацію у разі виконання Києвом необхідних умов і дає свою згоду на тимчасове застосування окремих положень документа - майже 80% Угоди.

Про це йдеться в резолюції "Про Європейську політику сусідства: у напрямку зміцнення партнерства. Позиція Європейського парламенту (ЄП ) щодо доповіді 2012 (Європейської комісії)", за яку було проголосовано під час пленарного засідання Європейського парламенту в Страсбурзі в середу.

Доповідачем виступив депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський (група Європейської народної партії).

Резолюція охоплює всі аспекти Європейської політики сусідства ЄС, зокрема південний і східний її вимір. Україні присвячена окрема частина документа.

"(ЄП) рекомендує Раді підписати Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та його державами - членами, з одного боку, та Україною, з іншого боку, за умови, що офіційно визначені 10 грудня 2012 року Радою закордонних справ ЄС критерії виконано; дає свою згоду, залежно від вищезазначених вимог рішенням Ради про тимчасове застосування Україною та ЄС частини Угоди про асоціацію негайно з моменту її підписання, у разі виконання всіх вимог і подальшого підписання, висловлює намір розпочати повну ратифікацію Угоди про асоціацію в рамках свого законодавчого терміну", - йдеться в резолюції.

Водночас ЄП висловлює жаль, що прогрес у виконанні вимог, необхідних для підписання Угоди про асоціацію, "повністю не завершено", оскільки в Україні зберігається застосування виборчого правосуддя та не вистачає "елементів реформи виборчої та судової систем".

"Тим не менш, (ЄП) схвалює зобов'язання, узяті нещодавно президентом Януковичем і лідерами опозиції, продовжувати впровадження необхідних правових актів у Верховній Раді та очікує швидкої реалізації цих обіцянок до саміту у Вільнюсі", - зазначено в документі.

Водночас ЄП "визнає прогрес, якого вдалося досягнути, але при цьому наголошує, що подальша робота має бути посилена для завершення реформи прокуратури, вдосконалення виборчого законодавства та вирішення проблеми виборчого правосуддя".

"(ЄП) підтримує діалог Україна-ЄС та їх спільне прагнення підписати Угоду про асоціацію на саміті Східного партнерства у Вільнюсі 28 і 29 листопада 2013 року", - наголошується в резолюції.

Також ЄП визнає європейські спрямування України і підтверджує свою позицію, що "поглиблення відносин між ЄС та Україною і факт надання Україні європейської перспективи мають велике значення і в інтересах обох сторін".

Також у резолюції засуджуються нещодавні торговельні санкції, введені Росією проти українського експорту, що спрямовані на чинення тиску на Україну з метою не підписати Угоду про асоціацію з ЄС. У цьому зв'язку Європейський парламент закликав Москву утриматися від "запровадження торгових санкцій, а також утримуватися від необґрунтованого політичного втручання і тиску".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші 13 із 60 ветеранів з ампутаційними пораненнями відбули до Берліна для встановлення сучасних інноваційних протезів - мер Києва

Обвинувачений у спробі дати хабар чиновникам "Укргазвидобування" визнав провину, просить перерахувати гроші ЗСУ

ТЧХУ не комунікує з організаціями Червоного Хреста Росії та Білорусі - Доценко

Закон про Товариство Червоного Хреста України треба актуалізувати - Доценко

Польські фермери відновили блокування доріг на прикордонні переходи "Краківець" і "Шегині" - Держприкордонслужба

Доценко: Український Червоний Хрест передає досвід, набутий під час війни, міжнародним партнерам

За час війни Росія зруйнувала і пошкодила понад 20 офісів і складів ТЧХУ - Доценко

Понад 20 загонів швидкого реагування ТЧХУ працюють в Україні - гендиректор Доценко

ВАКС засудив мера Рені до дев'яти років позбавлення волі

Держмитслужба України: Ймовірно, планується блокування пункту пропуску "Медика-Мостиська"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА