16:01 23.10.2013

Адаптація техрегламентів у космічній галузі України до вимог ЄС триватиме щонайменше 5 років

2 хв читати

Адаптація технічних регламентів у ракетно-космічному комплексі України до вимог ЄС триватиме щонайменше п’ять років, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" голова Державного космічного агентства України (ДКАУ) Юрій Алексєєв.

"За нашими оцінками (ДКАУ - ІФ), українській ракетно-космічній галузі потрібні п’ять років на адаптацію до технічних стандартів ЄС. Ми вже подали до уряду свої пропозиції з цього приводу", - сказав він.

Ю.Алексєєв не зміг уточнити обсяг орієнтовних витрат на ці цілі, зазначивши, що їх оцінку ще не завершено. "Цифра (параметр витрат - ІФ) іще не відома", - сказав він.

Водночас голова ДКАУ схвалив розпочатий у жовтні в рамках програми ЄС Twinning спільно з Іспанським Національним інститутом аерокосмічних технологій (INTA) проект в обсязі EUR1,5 млн з адаптації до європейських норм українського законодавства й технічних регламентів у галузі супутникової навігації та дистанційного зондування Землі (ДЗЗ).

Оцінюючи на прохання агентства актуальність озвучених раніше ДКАУ планів щодо отримання асоційованого членства в Європейському космічному агентстві (ESA), Ю.Алексєєв назвав "жорсткуватими" для України умови входження до ESA. Вступний внесок становить EUR25млн, уточнив він, зазначивши, що це питання розглядається сьогодні на рівні уряду.

У зв'язку з цим Ю.Алексєєв також зазначив, що провідні підприємства української ракетно-космічної галузі, зокрема КДБ "Південне", ВО "Південмаш", ВАТ "Хартрон", за його словами, "зробили прорив" і вже беруть участь у проектах ESA: нова європейська ракета-носій (РН) легкого класу Vega, створена у рамках європейської кооперації на замовлення ESA, оснащена українським двигуном, сказав він.

Говорячи про перспективи розширення співпраці з ESA, Ю.Алексєєв повідомив, що цю тему він обговорював під час нещодавніх переговорів з головою ESA Жан-Жаком Дорденом (Jean-Jacques Dordain) у Пекіні.

"Ми сказали: давайте дивитися, де ми можемо один одного (космічні комплекси України та країн-учасниць ESA -ІФ) доповнювати", - зазначив голова ДКАУ.

За його словами, серед перспективних напрямів співпраці розглядається, зокрема, участь України в модернізації європейської РН Ariane-5: європейці вже проявили інтерес до українських ракетних двигунів, зазначив він.

Уряд України та ESA підписали угоду про співпрацю у сфері використання космічного простору в мирних цілях у 2008 році. До складу ЄКА входять 17 європейських країн. ЕSА, разом з РФ, США, Бразилією і КНР, належить до основних партнерів України в космічній галузі.

Згідно з раніше озвученими прем'єр-міністром України Миколою Азаровим оцінками, витрати на адаптацію технічних регламентів України до вимог ЄС упродовж десяти років оцінюються у майже EUR165 млрд.

Україна готує на листопад підписання угоди з ЄС про асоціацію і ЗВТ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА