15:10 31.10.2013

Експерти нарікають на відсутність плану медреформи і розуміння її суті серед медиків і населення

2 хв читати

У Міністерства охорони здоров'я України немає системного плану проведення реформи охорони здоров'я, вважають експерти.

"Природно, реформа була необхідна, але протягом двох років впровадження реформи так і не було визначено чіткої модель реформування системи охорони здоров'я", - сказала координатор проекту "Аналіз реформи охорони здоров'я" Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій під час круглого столу, присвяченого реформі охорони здоров'я в четвер.

За її словами, презентація реформи охорони здоров'я відбулася і в МОЗ, і в адміністрації президента. Однак, на думку експертів, чіткої схеми проведення цієї реформи так і не було представлено.

О.Бетлій наголосила, що зараз реформа навіть у пілотних регіонах проводиться "без ретельної підготовки, без роз'яснення і чіткого плану змін". "Населення навіть у пілотних регіонах досі не розуміє, для чого потрібна ця реформа", - зазначила експерт.

За її словами, лікарі також не розуміють сенсу і призначення медичної реформи. "Опір з боку медиків переростає в опір з боку населення, тому що медики діляться своїми побоюваннями зі своїми пацієнтами", - зазначила О.Бетлій.

"Ми хочемо сказати, що реформа системи охорони здоров'я необхідна. Але потребує чітко розробленої моделі, що враховуватиме досвід і помилки, а також успіхи пілотних регіонів", - наголосила вона.

Експерт розповіла, що в рамках проекту було проведено аналіз проведення реформи, в рамках якого були опитані і медики, і громадяни в регіонах, де проводиться експеримент з медичної реформи.

За словами О.Бетлій, серед багатьох недоліків та негативних наслідків проведення реформи вдалося зафіксувати і позитивні моменти. Наприклад , у м. Кривий Ріг вже створено достатньо амбулаторій, обладнаних необхідною технікою, де лікарі мають інтернет-зв'язок з лікарями обласної лікарні і можуть в оперативному порядку направляти своїх пацієнтів на лікування до обласної лікарні, що дає можливість лікарям досить швидко надавати допомогу свої пацієнтам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони затвердило нову політику про людський капітал у Силах оборони

Росіяни намагатимуться просунутися далі й створити буферну зону вздовж українського кордону, більше допомоги Україні на підході - глава Пентагону

ВР рекомендують ухвалити в цілому законопроєкт, який регулює діяльність держорганів щодо пошуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

До суду скеровано обвинувачення проти ексмера Куп'янська, який здав місто в перші дні повномасштабного вторгнення РФ

Прокурор МКС запитує ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю, міністра оборони та лідерів ХАМАСу щодо ситуації в Палестині - сайт суду

Із 18 липня повістки почнуть розсилати поштою - постанова Кабміну

Будинок для ВПО відкрито в одному із сіл Великогаївської громади Тернопільщини

Росіяни обстріляли Запорізьку область, є загиблий - ОВА

Прем'єр Хорватії візьме участь у Саміті миру - Зеленський

Голова УІНП: Меморіалізація російсько-української війни буде складною

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА