15:11 13.12.2013

Азаров лякає учасників круглого столу крахом економіки і дефолтом у разі асоціації з ЄС на поточних умовах

4 хв читати
Азаров лякає учасників круглого столу крахом економіки і дефолтом у разі асоціації з ЄС на поточних умовах

Підписання угоди про асоціацію з ЄС на поточних умовах призвело б до неминучого краху економіки і дефолту у зв'язку з різким зростанням від’ємного сальдо торгівлі і недостатністю валютних резервів країни, заявив прем'єр Микола Азаров на засіданні Загальнонаціонального круглого столу "Об'єднаємо Україну" у п'ятницю.

"Ми хочемо домовитися з ЄС про такі умови перехідного періоду, що дозволили б вирівняти сальдо торгового балансу", - сказав голова уряду.

""Необхідно усунути очевидні перекоси в тарифах і квоти на кілька видів аграрної продукції", - додав М.Азаров.

За його словами, в планах уряду відновлення фінансування з боку МВФ, але на прийнятних для України умовах. "Неприйнятно різке підвищення тарифів на ЖКГ, скорочення соціальних витрат, замороження зарплат і соцвиплат", - наголосив М.Азаров.

Він зазначив, що паралельно Україна має намір на засіданні міждержавної комісії з Росією 17 грудня вирішити всі проблемні питання економічних взаємин двох країн, що могли б призвести до від'ємного сальдо в торгівлі в $15 млрд у 2014 році.

Прем'єр сказав, що уряд сподівався мінімізувати ризики, але цього не вдалося зробити до саміту Східного партнерства ЄС у Вільнюсі.

Двома "зрадницькими ударами" М.Азаров назвав вступ до СОТ на невигідних умовах, нерівноправний договір щодо газу 2009 року, що вже призвів до втрат понад $20 млрд валютних резервів, хоча Україні і вдалося знизити закупівлі російського газу до 26 млрд куб. м в поточному році.

Він наголосив, що через вжиті Росією заходи з обмеження українського імпорту від'ємне сальдо торгівлі товарами з цією країною в цьому році становило $7 млрд. Прем'єр уточнив, що за 9 місяців експорт тракторів і автомобілі впав на 73%, літальних апаратів - на 56%, вагонів - на 40%.

За його словами, після рішення трьох країн Митного союзу (МС ) у вересні позбавити Україну переваг ЗВТ із МС у разі підписання угоди про асоціацію з ЄС, воно досягло б $15 млрд у 2014 році. Крім того, це призвело б до повної зупинки авіабудування, подальшого різкого спаду у ВПК, енергетиці та суднобудуванні і втрати "секторальних ресурсів на 7,7 млрд (ймовірно, йдеться про долари - ІФ)", - стверджує М.Азаров.

Прем'єр заявив, що ще на початку літа звернувся до партнерів у ЄС з проханням розмістити замовлення в Україні та взяти участь у спільних інвестиційних проектах, проте чіткої відповіді не отримав.

М.Азаров також зазначив, що уряд переконував МВФ у необхідності надання кредиту Україні на умовах, що не були б стереотипними і враховували переваги внутрішнього ринку, проте Фонд за тиждень до саміту у Вільнюсі знову виставив ще більш жорсткі умови.

"Із $19 млрд резервів ми не могли йти на свідомий дефолт", - наголосив голова уряду. За його розрахунками, наступного року Україні знадобилося б $40 млрд, які вона отримала, поєднавши від’ємне сальдо торгівлі товарами з Росією ($ 15 млрд), ЄС ($10 млрд) і виплати за боргами ($15 млрд). "Загалом: $40 млрд проти $19 млрд резервів", - сказав М.Азаров.

Він вважає, що майбутні 17 грудня переговори з Росією дозволять відновити повною мірою торгово-економічні відносини і зняти прогнозовані їм 15$ млрд від’ємного сальдо в торгівлі в наступному році.

М.Азаров уточнив, що передбачається підписати план дій щодо врегулювання торговельних обмежень у двосторонній торгівлі на 2013-2014 рр., міжурядову угоду про реалізацію і заходи державної підтримки відновлення серійного виробництва літаків сімейства Ан-124 з двигунами Д-18Т, міжурядовий меморандуми про співпрацю зі створення космічного ракетного комплексу надважкого класу і меморандум про наміри щодо активізації співпраці у сфері суднобудування на рівні міністерств.

Серед інших документів він назвав міжурядові протокол про поставки товарів за виробничою кооперацією в 2014 році, меморандум про спільні дії з організації будівництва транспортного переходу через Керченську протоку і угоду про оперативне оповіщення про ядерну аварію та обмін інформацією у сфері ядерної та радіаційної безпеки.

Критикуючи чинну угоду про асоціацію з ЄС, М.Азаров наголосив, що Україна не може різко відмовитися від бюджетної підтримки вугільного сектора, що може призвести до звільнення 65 тис. з 150 тис. шахтарів, і агросектора, в якому існують 9 млн індивідуальних господарств, що дають більше половини молока і близько 40% м'яса.

Прем'єр заявив, що нинішня річна квота на пшеницю у розмірі мільйон тонн і курятину в 20 тис. тонн малі, а відсутність квот на експорт соняшнику і рапсу можуть привезти до втрати родючості землі та втрат маслоекстракційної галузі.

М.Азаров додав, що графік імплементації вимог Єнергоспівтовариства, до якого Україна вже приєдналася, вимагає від України вкладень в енергосектор EUR100 млрд до 2020 року і ще EUR6 млрд у стимулювання відновлювальної енергетики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА