18:50 18.12.2013

Комітет ВР рекомендує Януковичу відправити Кабмін у відставку, а ВР - повернути Конституцію 2004 року та продовжити сесію до кінця січня

2 хв читати

Парламентський комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендував Верховній Раді працювати в режимі пленарної сесії з 23 грудня 2013 року по 31 січня 2014 року, а також повернутися до Конституції 2004 року.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення комітет ухвалив на засіданні в середу, за нього проголосували вісім із 15 членів комітету (до комітету входять 16 нардепів), які зареєструвалися на засіданні. Деякі народні депутати Партії регіонів і Комуністичної партії України залишили засідання перед голосуванням. Вони аргументували це тим, що документ треба доопрацювати.

Водночас голова комітету, народний депутат Давид Жванія зазначив: той факт, що регіонали й комуністи не були присутні під час голосування, не свідчить про те, що не було кворуму, оскільки кворум формується на етапі реєстрації на засідання.

Згідно з рішенням, комітет рекомендував ВР ухвалити рішення про неприпустимість застосування в Україні надзвичайного стану в умовах масового мирного протесту.

Крім того, за підсумками засідання комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити акт, який передбачає повернення до Конституції від 1996 року зі змінами, внесеними у 2004 році.

Водночас Верховній Раді рекомендовано прийняти проект постанови про зміну календарного плану проведення третьої сесії у зв'язку з необхідністю організації роботи Верховної Ради з 23 грудня 2013 року по 31 січня 2014 року.

Як повідомив журналістам після засідання голова комітету, народний депутат Д.Жванія, відповідні законодавчі акти буде зареєстровано в парламенті в четвер. "Перше: це буде акт... який нівелює рішення Конституційного Суду 2010 року. Друге: це про продовження сесії (парламенту - ІФ). Третій документ - про неможливість введення надзвичайного стану", - сказав він.

Крім того, комітет підтримав рекомендації, напрацьовані за підсумками круглого столу "Політична криза в Україні: парламентські інструменти її подолання", зокрема, рекомендував ВР звернутися до всіх політсил і громадян із пропозицією відмовитися від будь-яких радикальних дій, а також внести зміни до законодавства про референдум.

Водночас комітет рекомендував президентові відправити у відставку уряд на чолі з Миколою Азаровим. Згідно з рекомендацією, президент повинен прийняти таке рішення, враховуючи незаконні й безвідповідальні дії та рішення Кабміну, які фактично призвели до гострої політичної кризи й масового мирного протесту громадян.

Члени комітету й учасники круглого столу звернулися до глави держави як гаранта дотримання Конституції, прав і свобод людини та громадянина - утриматися від застосування силових методів і введення режиму надзвичайного стану, а також вжити всіх заходів для притягнення до відповідальності винних у зриві підготовки угоди про асоціацію і в жорстокому розгоні мирної акції протесту в ніч на 30 листопада 2013 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

Унаслідок ракетної атаки в Кропивницькому районі поранено чоловіка, пошкоджено об'єкти інфраструктури - ОВА

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Троє мирних жителів постраждали внаслідок ворожого ракетного удару по Чугуєву - поліція

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА