18:32 16.01.2014

Медіа-організації України закликають Януковича ветувати закон, яким "запроваджується цензура"

3 хв читати

Незалежна медіа-профспілка України, Національна спілка журналістів України та Комісія з журналістської етики звертаються до президента України Віктора Януковича з вимогою застосувати вето до ухваленого в четвер закону про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян.

Як повідомляється на сайті Незалежної медіа-профспілки України в четвер, "зазначеним законом де-факто запроваджується цензура".

У повідомленні зазначено, що цей "закон Колесніченка-Олійника" передбачає кримінальну відповідальність за наклеп та за "екстремістську" діяльність у найширшому розумінні цього слова, що дозволить правоохоронцям залякувати і репресувати "незручних" журналістів та блогерів.

"Закон Колесніченка-Олійника був прийнятий Верховною Радою України із суттєвими порушеннями регламенту і без консультацій з громадськістю, журналістами та власниками ЗМІ, хоча регуляторні норми цього акта суттєво вплинуть на інформаційний простір в Україні. Ми бачимо, що цим законом журналістів де-факто підпорядковують правоохоронним органам під загрозою кримінального переслідування. Така державна політика запровадження цензури неминуче призведе до викривлення подання інформаційної картини дійсності засобами масової інформації на догоду тим органам та посадовим особам, яким закон дає репресивні повноваження", - наголошується в повідомленні.

Як зазначають у Незалежній медіа-профспілці, цим законом ліквідуються конституційні гарантії свободи слова, передбачені ст. 34 Конституції України.

"Журналістська діяльність значно ускладниться у разі, якщо цей закон набуде чинності. Журналісти змушені будуть робити складний вибір між совістю і професійною етикою та страхом кримінального переслідування з боку правоохоронців", - йдеться в повідомленні.

При цьому в Незалежній медіа-профспілці наголосили, що якщо В.Янукович не ветує цього закону, персонально він нестиме відповідальність за репресії проти журналістів, які здійснюватимуться на підставі цього закону.

Як повідомлялося, в Україні введено кримінальну відповідальність за наклеп і екстремістську діяльність. Відповідні норми містяться в законі №3879 (авторства депутатів Партії регіонів Вадима Колесніченка та Володимира Олійника), ухваленому на останньому засіданні третьої сесії Верховної Ради в четвер.

У пояснювальній записці автори зазначають, що кримінальна відповідальність за наклеп передбачена в понад 20 країнах, це питання вирішується, зокрема, "з урахуванням загального рівня культури інформаційних відносин у країні, відповідального ставлення до своїх професійних обов’язків розповсюджувачів інформації, суспільних діячів та громадян".

Автори закону також упевнені, що в Україні масового поширення дістало таке явище як екстремізм, "тобто діяльність, спрямована на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, захоплення або утримання влади, розпалювання соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної ворожнечі та ненависті, здійснення масових заворушень, порушення громадського порядку, хуліганських дій та актів вандалізму".

Згідно з ухваленим законом, наклеп (свідоме поширення недостовірних відомостей, які ганьблять честь і гідність іншої особи) карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумом доходів громадян або громадськими роботами до 200 годин, або виправними роботами на термін до 1 року. Наклеп у творі, який публічно демонструється в ЗМІ або мережі Інтернет, або ж вчинений особою, раніше судимою за наклеп, карається штрафом від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумом доходів громадян або громадськими роботами від 150 до 240 годин, або виправними роботами на термін до 1 року. Наклеп, поєднаний зі звинуваченням у скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину, карається виправними роботами на термін від 1 до 2 років або обмеженням волі на термін до 2 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стан прем'єра Словаччини після замаху залишається серйозним, але прогнози вселяють оптимізм - глава МОЗ

Окупанти вдарили по Харкову, інформація про постраждалих перевіряється - Синєгубов

У Києві відновили рух біля ТРЦ "Ocean Plaza" після пошкодження тепломережі - КМДА

У Вовчанську авто з цивільними потрапило під ворожий обстріл, 2 людини загинули, 2 поранені - прокуратура

Кличко відвіз допомогу бійцям під Вовчанськ і Куп'янськ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 22 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

МЗС України в річницю депортації кримських татар: нові злочини Кремля стали можливими через безкарність винних у злочинах минулого століття

Зло геноциду пішло проти України, почавши з Криму - Зеленський у 80-ті роковини депортації кримських татар

У неділю в низці областей України очікуються короткочасні дощі та грози

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Бортникову і ще 20 "фсбешним" генералам

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА