15:07 06.02.2014

Активістку Чорновол побили з хуліганських мотивів одного з підозрюваних затримали в Росії - Генпрокуратура

3 хв читати
Активістку Чорновол побили з хуліганських мотивів одного з підозрюваних затримали в Росії - Генпрокуратура

На активістку Євромайдану і журналістку Тетяну Чорновол напали з хуліганських спонукань - за те, що вона підрізала автомобіль на дорозі. Розслідування завершено, заявляє заступник генпрокурора України Роман Андрєєв.

"Підтвердження знайшла версія про скоєння злочину з хуліганських спонукань", - сказав він у четвер на брифінгу в Києві.

За його словами, безпосередньо до побиття Т.Чорновол причетні вже заарештований Сергій Котенко і Роман Залюбовський, а також двоє невстановлених осіб та Андрій Зінченко.

"Ця людина ( О.Зінченко - ІФ) перебувала у розшуку Сьогодні надійшла інформація від наших колег із Російської Федерації про його затримання", - наголосив заступник генпрокурора.

Він додав, що Генпрокуратура вже розпочала процедуру екстрадиції О.Зінченка до України.

Р.Андрєєв розповів: "Слідство відпрацьовувало кілька версій подій. Це скоєння злочину на замовлення, скоєння злочину з хуліганських мотивів і в зв'язку з його професійною діяльністю. Повідомляю, що слідство завершено і сьогодні розпочато процедуру відкриття матеріалів слідства сторонам процесу".

Він наголосив, що версія про хуліганські мотиви у побитті Т.Чорновол підтверджується показаннями свідків, потерпілої, підозрюваних, матеріалами відеофіксації та іншими матеріалами слідства.

"Підозрюваними у справі є Сергій Котенко, наразі затриманий і зарештований, Роман Залюбовський, також заарештований, двоє невстановлених осіб і Зінченко Андрій", - розповів заступник генпрокурора.

За його словами, О.Зінченко, затриманий в Москві, мав деякі проблеми з законом, раніше притягувався до кримінальної відповідальності за шахрайство.

Розповідаючи про обставини самого злочину, заступник генпрокурора зазначив : "24 грудня Т.Чорновол їхала додому на власному автомобілі Зі слів підозрюваних, вона почала маневрувати і, на їхню думку, спричинювала цим аварійну ситуацію. Вони почали її наздоганяти, вона не зупинилася У процесі цих перегонів було кілька зіткнень автомобілів Зрештою, вони її зупинили біля міста Бориспіль і витягли з автомобіля. Потім Залюбовський і Зінченко жорстоко її побили, після чого з місця події зникли".

Під час брифінгу журналістам продемонстрували відео допиту Р.Залюбовского, в якому він виклав свою версію події і власне ця версія озвучена слідством.

Сам Р.Залюбовский перебував під час скоєння злочину за кермом. З його слів, він приїхав до Києва разом з О.Зінченком купити автомобіль і на дорозі вони його випробовували.

Заступник генпрокурора висловив обурення тим, що інцидент на дорозі спричинив скоєння такого жорстокого злочину, і наголосив, що прокуратура проситиме максимального покарання для тих, хто побив Т.Чорновол.

"Мене обурює поведінка цих людей. Жодна поведінка на дорозі не може бути приводом для побиття жінки. Я вважаю , що вони заслуговують найсуворішого покарання", - зазначив Р.Андрєєв.

Він нагадав , що стосовно підозрюваних кримінальне провадження розслідується за ст. 296 ч. 2 (хуліганство) та ст. 122 ч. 1 (умисне завдання тяжких тілесних ушкоджень, максимальне покарання за яке - чотири роки позбавлення волі) КК України.

Що стосується долі Насіковського і Храмцова, які раніше були затримані за підозрою в побитті Т.Чорновол, то, за словами начальника ГСУ МВС Богдана Бівалькевича, необхідно провести з ними ще кільк слідчих дій, після чого буде ухвалено відповідне процесуальне рішення.

При цьому заступник генпрокурора додав, що у слідства були всі підстави підозрювати їх у скоєнні злочину.

Таким чином, за версією слідства , до нападу на Т.Чорновол безпосередньо причетні С.Котенко, Р.Залюбовський, О.Зінченко і ще дві людини, особи яких не встановлені.

Як повідомлялося, журналістку і активістку Автомайдану Т.Чорновол побили в ніч на 25 грудня 2013 року. За даними міліції, журналістка їхала у власному автомобілі і її "підрізав" невідомий автомобіль темного кольору. Зловмисники побили Т.Чорновол.

Міліція почала кримінальне провадження за ч.2 ст.296 КК України (хуліганство), після допиту Т.Чорновол 26 грудня провадження було додатково кваліфіковано за ч. 2 статті 121 КК України (завдання тяжких тілесних ушкоджень).

Слідством займалося МВС України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА