16:03 08.02.2014

Історія викрадення активіста Автомайдану Булатова має бути всебічно розслідувана з контролем громадськості - Карасьов

3 хв читати

Справу про викрадення одного з лідерів Автомайдану Дмитра Булатова необхідно ретельно розслідувати з контролем громадськості, вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Справа про викрадення активіста Автомайдану Дмитра Булатова має бути всебічно, детально, ретельно розслідувана з контролем громадськості. Суспільство має отримати правдиву відповідь, щоб уберегти себе й багатьох інших активістів від таких неприємних випадків і уникнути трагічніших наслідків", - сказав В.Карасьов у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу.

Політолог також згадав оприлюднені в ЗМІ відомості про те, що Д.Булатов 24 січня, коли, за його словами, він перебував у викрадачів, викачував музику з сервісу ITunes.

"Я думаю, що мають провести детальне розслідування правоохоронці, криміналісти. Воно має розставити всі крапки над "і" й надати об'єктивну відповідь: чи справді Булатова викрали й катували, як він стверджує, або це була спланована акція третіх сил", - сказав В.Карасьов.

Він додав, що небажання Д.Булатова співпрацювати зі слідством породжує різні домисли та спекуляції, тому самі активісти протестного руху мають бути найбільше зацікавлені в об'єктивному й ретельному розслідуванні факту зникнення автомайданівця з 22 по 30 січня.

"Ця історія мутна й неприємна. Якщо його справді викрали й катували - це жахливо. Але якщо це якась спецоперація, а викрадення і тортури були просто інсценовані - це теж не менший жах. Це може призвести до дискредитації самого протесту, посіяти в тих, хто не приймає насильство й погрози, невіра в моральну силу протесту", - сказав політолог.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що 24 січня було зафіксовано оплату Д.Булатовим скачування музики з сервісу ITunes. Водночас сам Д.Булатов стверджує, що з 22 по 30 січня він перебував у руках викрадачів, які його жорстоко катували.

Д.Булатов із 23 січня не виходив на зв'язок. Того самого дня його дружина через свого адвоката написала заяву до Дарницького райуправління міліції про зникнення чоловіка. Д.Булатов знайшовся 30 січня. За словами активіста, його утримували невідомі. Він був сильно побитий.

31 січня в МВС України повідомили, що кількох активістів Автомайдану, серед яких значиться і Д.Булатов, 24 січня було оголошено в розшук за статтею про масові заворушення.

Слідство відпрацьовувало кілька версій зникнення Д.Булатова - і корисливі мотиви, і версію про те, що це може бути інсценування з метою провокації, щоб викликати в суспільстві негативний резонанс.

3 лютого МВС України поширило повідомлення, в якому зазначалося, що слідство наразі не змогло отримати від Д.Булатова конкретної інформації, яка була б корисна в рамках розслідування обставин його викрадення.

Як повідомили в управлінні зв'язків із громадськістю МВС України, представники слідства тричі намагалися його допитати, проте ніяких істотних подробиць про вчинений стосовно нього злочин Д.Булатов так і не надав. Така поведінка потерпілого наводить на думку, що він не бажає співпрацювати із слідством, наголошують у МВС.

Наразі Д.Булатов перебував на лікуванні в Литві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА