10:57 11.03.2014

Росія повністю відповідальна за порушення прав і свобод мирних громадян у Криму - МЗС України

2 хв читати
Росія повністю відповідальна за порушення прав і свобод мирних громадян у Криму - МЗС України

У Міністерстві закордонних справ України покладають усю повноту відповідальності за обмеження громадянських прав і свобод громадян на території Автономної Республіки Крим на Російську Федерацію.

"Російська Федерація, діючи за посередництвом маріонеткової так званої кримської влади, а також безпосередньо через незаконно дислоковані на території АР Крим підрозділи Збройних сил РФ, несе повну відповідальність за вражаючі утиски прав і свобод мирних громадян, зокрема права на свободу слова та свободу зібрань, посягання на свободу, честь і гідність, людське здоров’я та життя", - йдеться в коментарі МЗС України, переданому агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок увечері.

Зокрема, в зовнішньополітичному відомстві України вказують на безперервний морально-психологічний тиск на журналістів, які намагаються об'єктивно висвітлювати події в Криму.

Представники українських та зарубіжних ЗМІ постійно стикаються з перешкоджанням законній професійній діяльності, обмеженням права на свободу пересування територією АРК, із прямими погрозами та навіть агресивними силовими діями, побиттям і грабежем, зокрема з боку озброєних формувань, підтримуваних самопроголошеною владою Криму.

Крім того, в МЗС України нагадують про недопуск на територію Криму міжнародних спостерігачів, які прибувають в Україну для проведення об'єктивного моніторингу порушень прав людини в Криму.

"Українські військові також зазнають постійного тиску з боку озброєних угруповань, переважно військовослужбовців зі складу військових підрозділів, військових частин та з’єднань Збройних сил РФ, які не мають права на розміщення на території України", - йдеться в повідомленні.

Також у МЗС України зазначають, що "апогеєм зневаги до всіх базових норм українського та міжнародного законодавства стало насильницьке викрадення людей: журналістів, активістів та військовослужбовців Збройних сил України".

У зв'язку з цим українське зовнішньополітичне відомство висловлює подив, що в цій ситуації Міністерство закордонних справ РФ, "замість виконання своїх прямих зовнішньополітичних функцій та контролю за дотриманням Росією своїх міжнародних зобов’язань, взяло на себе місію планомірної дезінформації, сіяння безпідставних острахів серед своїх же громадян, формування жахливої картини подій в Україні, що взагалі не мають нічого спільного з дійсністю".

У цьому контексті МЗС України висловило здивування поширеною в понеділок МЗС РФ заявою з неправдивою інформацією, в якій російська сторона знову вводить в оману, розповідаючи про "беспредел" у східних областях України.

"Укотре звертаємося до МЗС РФ із наполегливим проханням утриматися від тиражування неперевіреної інформації", - наголосили в зовнішньополітичному відомстві України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА