10:15 26.03.2014

МВС проводить службове розслідування правомірності застосування зброї під час затримання Музичка - Аваков

4 хв читати

Міністерство внутрішніх справ України готове допустити громадського спостерігача до матеріалів розслідування застосування зброї правоохоронцями під час затримання Олександра Музичка, відомого як Сашко Білий, заявив глава МВС Арсен Аваков.

"Враховуючи великий суспільний резонанс спецоперації МВС із затримання Олександра Музичка, ухвалено рішення опублікувати максимально докладну хронологію подій тієї ночі, а крім того - зробити максимально прозорими результати службового розслідування щодо перевірки правомірності застосування зброї співробітниками міліції. Крім того, МВС готове допустити до оцінки результатів цього розслідування уповноваженого представника від громадськості", - заявив міністр, повідомляється на сайті МВС.

На сайті МВС України оприлюднено інформацію про хід розслідування кримінального провадження стосовно О.Музичка.

Так, правоохоронці зазначили, що відомості про відкриття кримінального провадження стосовно Музичка Олександра Івановича за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 296 (хуліганство) та ч.2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронних органів) КК України внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27 лютого 2014 року.

8 березня 2014 року О.Музичку було офіційно повідомлено про підозру у вчиненні протиправних дій. "Проте під час досудового розслідування з’ясовано, що підозрюваний переховується від слідчих органів, змінює місця перебування, переміщується з охороною і зброєю і становить небезпеку для оточуючих. Водночас протиправна діяльність ОЗГ триває", - зазначено в повідомленні.

9 березня 2014 року О.Музичка оголосили в розшук.

Розшукові заходи проводили сили Головного управління боротьби з організованою злочинністю, а операцію з затримання - ГУБОЗ і спецпідрозділ "Сокіл".

"Операція з затриманню кілька разів відкладалася через небезпеку того, що випадкові люди могли опинитися на лінії вогню, оскільки сам Музичко та його охорона носили зброю відкрито й у бойовій готовності", - наголошено в повідомленні.

Кафе "Три карасі" в місті Рівному було обрано місцем проведення операції саме тому, що підозрюваний перебував в окремому павільйоні, а отже, ризик випадкових жертв або захоплення заручників був мінімальний.

"При цьому павільйон охороняли двоє людей, озброєних автоматом Калашникова й пістолетом, поруч стояв автомобіль з увімкненим двигуном, водій якого тримав у руках пістолет. Ці люди й були першими, кого відпрацював "Сокіл". Усіх їх було знешкоджено дуже швидко і професійно. І все-таки це дало Олександру Музичку кілька секунд, щоб зорієнтуватися і відреагувати на ситуацію", - повідомляється на сайті МВС.

За інформацією правоохоронців, О.Музичко вискочив у вікно в задній стіні павільйону та кинувся бігти вгору по пагорбу, петляючи в кущах. На бігу він зумів вистрілити двічі у працівника "Сокола", який очолював першу п'ятірку. Обидва постріли влучили в ціль. Одна куля зрикошетила від каски й поцілила в праве плече, друга пробила погон.

"У відповідь на ці постріли співробітники міліції провели два прицільні постріли по ногах утікача. І тільки після цього Олександра Музичка вдалося наздогнати та збити з ніг. При цьому під час боротьби пролунав спочатку один, а потім іще два глухі постріли - пістолет був під лежачою людиною, і тому зрозуміти, куди він цілив, було неможливо", - зазначено в повідомленні.

За інформацією МВС, "тільки після того, як бійцям "Сокола" вдалося вивернути руку з пістолетом, відібрати його у підозрюваного й надіти наручники, вони звернули увагу, що у нього на одязі кров. Коли вони розрізали футболку, то побачили два поранення в область серця".

О.Музичко був живий, і тому співробітники міліції викликали "швидку допомогу" та слідчо-оперативну групу.

При цьому в МВС наголосили, що до місця події ще до приїзду карети "швидкої допомоги" й оперативної групи під'їхало кілька автомобілів, пасажири яких поводилися дуже агресивно. "Бійцям спецпідрозділу довелося зробити декілька попереджувальних пострілів в повітря, щоб їх зупинити", - йдеться в повідомленні.

Лікарі констатували смерть О.Музичка.

"До моменту приїзду оперативної групи до кафе "Три карасі" з'їхалися щонайменше 15 автомобілів з озброєними й агресивно налаштованими людьми, які погрожували працівникам міліції фізичною розправою. З огляду на явний намір відбити затриманих співробітники міліції прийняли рішення про транспортування їх під посиленою охороною до Києва. При цьому було зроблено спробу погоні за кортежем, яку припинили сили співробітників міліції", - повідомили в МВС.

Під час проведеної операції затримано трьох громадян, які підозрюються в участі в організованому злочинному угрупованні, лідером якого був двічі судимий О.Музичко, відомий також як Сашко Білий.

"Усі затримані перебувають у Києві в ізоляторі тимчасового тримання, і найближчим часом суд обере їм запобіжний захід. Поранений боєць спецпідрозділу "Сокіл" переніс операцію, загрози для життя немає", - зазначено в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА