14:12 12.06.2014

Порошенко створив робочу групу з реформи судової системи після історії з Лозінським

3 хв читати
Порошенко створив робочу групу з реформи судової системи після історії з Лозінським

Київ. 12 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Робочу групу з прискорення проведення реформи судової системи в Україні створено за дорученням президента України Петра Порошенка.

"Судова реформа сьогодні - це один із пріоритетів. За моїм дорученням створено робочу групу, яка має прискорити розгляд цієї реформи Верховною Радою України", - цитує главу держави його прес-служба.

П.Порошенко висловив обурення історією зі звільненням колишнього народного депутата Віктора Лозінського: "Неможливо уявити собі яскравіший негативний приклад, який ілюстрував би критичний стан судової системи. Лозінський - це її промовистий діагноз".

Глава держави звернувся до Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції з вимогою перевірити законність рішення судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області про звільнення В.Лозінського.

Як повідомлялося, 16 червня 2009 року в Голованівському районі Кіровоградської області стався інцидент за участю тодішнього народного депутата В.Лозінського (обраний за списком БЮТ), прокурора Голованівського району Євгена Горбенка, начальника райвідділу міліції Михайла Ковальського, внаслідок чого загинув 55-річний місцевий житель В.Олійник.

Дніпровський райсуд Києва у квітні 2011 року засудив В.Лозінського до 15 років позбавлення волі за умисне вбивство В.Олійника з хуліганських спонукань, а також за незаконне зберігання та поводження зі зброєю та боєприпасами. Отже, з шести статей обвинувачення, за якими прокуратура передавала матеріали справи стосовно В.Лозінського до суду, його засудили за двома статтями. Суд також зобов'язав В.Лозінського відшкодувати судові витрати за проведені експертизи в сумі понад 10 тис. грн.

Фігурантів справи В.Лозінського засудили до різних термінів: колишнього прокурора Голованівського району Євгена Горбенка - до дев’яти років позбавлення волі, екс-начальника Голованівського райвідділу міліції Михайла Ковальського - до п’яти років позбавлення волі з випробувальним терміном на три роки (без відбування покарання), єгеря Голованівського лісництва Василя Перепелицю - до чотирьох років позбавлення волі.

У березні 2013 року Вищий спеціалізований суд із розгляду кримінальних і цивільних справ, розглянувши касацію на вирок В.Лозінському, зменшив термін його ув'язнення на чотири роки.

11 червня поточного року стало відомо, що В.Лозінського звільнено рішенням суду у зв’язку зі станом здоров'я. Відповідну інформацію підтвердив голова Державної пенітенціарної служби України (ДПтС) Сергій Старенький на своїй сторінці у Facebook. При цьому він спростував причетність відомства до ухвалення рішення про стан здоров'я В.Лозінського, на підставі якого того було звільнено.

Прокуратура Київської області внесла апеляційну скаргу на постанову Бориспільського міськрайонного суду про звільнення від покарання В.Лозінського у зв’язку зі станом здоров'я.

"Прокуратура вважає таке рішення суду незаконним у зв'язку з тим, що в суді не доведено, що захворювання, зазначені в медичній документації щодо засудженого, становлять загрозу його життю й унеможливлюють подальше перебування в місцях позбавлення волі", - йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури області.

12 червня глава МВС Арсен Аваков повідомив, що В.Лозінського затримали: "Спеціальна група карного розшуку МВС України затримала кілька хвилин тому Віктора Лозінського".

Наразі В.Лозінського вже доправлено до Бориспільської виправної колонії №119, де він відбував покарання.

В. о. генерального прокурора України Олег Махніцкий заявив, що В.Лозінський наразі перебуває під вартою, його охоронятимуть до ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

О.Махніцький також звернув увагу на те, що ще у травні В.Лозінського безпідставно перевели до медзакладу колонії. "Його звільнення готувалося заплановано", - зробив висновки в. о. генпрокурора.

Крім того, додав О.Махніцький, клопотання про звільнення В.Лозінського надходило і від адвоката ув'язненого, і від потерпілої Олійник. "Очевидно, проводилася робота з потерпілою, думаю, вона не просто так подала клопотання про звільнення цієї людини", - сказав він.

В. о. генпрокурора також повідомив, що на сьогодні відкрито кримінальні провадження стосовно працівників пенітенціарної служби, а також судді, який прийняв незаконне рішення. Він пояснив, що перевірятиметься можливе зловживання владою або перевищення влади суддею, а також імовірність отримання хабара причетними посадовими особами. Окрім цього, О.Махніцький висловив припущення, що висновок судово-медичної експертизи щодо стану здоров'я В.Лозінського було сфальсифіковано.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві відновили рух біля ТРЦ "Ocean Plaza" після пошкодження тепломережі - КМДА

У Вовчанську авто з цивільними потрапило під ворожий обстріл, 2 людини загинули, 2 поранені - прокуратура

Кличко відвіз допомогу бійцям під Вовчанськ і Куп'янськ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 22 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

МЗС України в річницю депортації кримських татар: нові злочини Кремля стали можливими через безкарність винних у злочинах минулого століття

Зло геноциду пішло проти України, почавши з Криму - Зеленський у 80-ті роковини депортації кримських татар

У неділю в низці областей України очікуються короткочасні дощі та грози

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Бортникову і ще 20 "фсбешним" генералам

До чотирьох осіб зросла кількість загиблих унаслідок учорашнього удару по Харкову - ОВА

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА