17:43 02.07.2014

МЗС України: Попереднє розслідування свідчить, що вини сил АТО в загибелі оператора "Першого каналу" немає

2 хв читати
МЗС України: Попереднє розслідування свідчить, що вини сил АТО в загибелі оператора "Першого каналу" немає

Факти загибелі іноземних журналістів в зоні АТО ретельно розслідують українські правоохоронні органи, а винні обов'язково будуть притягнуті до відповідальності, проте в ситуації з оператором "Першого каналу" факти свідчать про його вину у власній смерті, заявив директор Департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

"Попередній аналіз ситуації із загибеллю оператора російського "Першого каналу" дає підстави стверджувати про сумнівність поспішних обвинувачень російської сторони і покладання відповідальності за цей інцидент на українських військових", - сказав Є.Перебийніс на брифінгу в середу.

Так, обстріл стався неподалік від місця дислокації сил АТО, "українських силовиків у зоні обстрілу не було".

Крім того, за словами Є.Перебийноса, поїздка журналістів, яку організувала так звана "прес-служба" "ДНР", здійснювалася з порушенням законодавства України та елементарних норм індивідуальної безпеки. Також представники російського ЗМІ не мали офіційної акредитації в оперативному штабі АТО, що є вимогою для іноземних ЗМІ, автобус був без знаків "Преса", пасажири також були без розпізнавальних знаків про належність до ЗМІ і засобів індивідуального захисту - шоломів і бронежилетів.

"Крім того, цей журналіст, за наявними даними, взагалі перебував на території України нелегально. Для тих журналістів, які не дотримуються цих правил та про роботу яких на території України нічого не відомо нашим правоохоронцям, дуже важко забезпечити їх безпеку", - сказав Є.Перебийніс.

"Україна чітко дотримується демократичних норм і принципів забезпечення свободи ЗМІ та вживає всіх необхідних заходів для забезпечення необхідних умов роботи іноземних і українських ЗМІ", - резюмував дипломат.

30 червня "Перший канал" повідомив про загибель у Донецькій області свого оператора Анатолія Кляна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА