17:01 29.08.2014

У Мінкультури розраховують, що скіфське золото у вересні повернеться в Україну після виставки в Нідерландах

3 хв читати
У Мінкультури розраховують, що скіфське золото у вересні повернеться в Україну після виставки в Нідерландах

У Міністерстві культури України сподіваються, що у вересні колекція скіфського золота повернеться з Нідерландів в Україну.

Як сказала заступник міністра культури з питань європейської інтеграції Світлана Фоменко, експозиція колекції у нідерландському музей Алларда Пірсона завершується 31 серпня.

"Вже 1-го вересня співробітники Національного історичного музею України - ІФ) будуть в Амстердамі щоб демонтувати, упакувати виставку і повернути в Україну", - повідомила вона.

Заступник міністра наголосила, що вся колекція виставки (2111 предметів) повернеться в Україну.

За її словами, в центрі колекції - 19 експонатів, "найцінніші експонати - скіфський шолом і меч, що становлять ядро експозиції".

"Ми плануємо повернення всієї виставки вже у вересні. Якщо ми не досягнемо принципової згоди під час перебування представників нашого музею, ми готові вирішувати подальшу долю експозиції судовим арбітражним шляхом", - заявила заступник міністра культури.

При цьому С.Фоменко зазначила, що з жовтня поточного року, якщо колекцію не повернуть на територію України, "вона вважатиметься незаконно вивезеною".

Заступник міністра пояснила, що нідерландська сторона не передає експозиції ні на територію континентальної України, ні кримським музеям.

Водночас в українському Мінкультури не згодні з позицією нідерландського музею, який виступив з заявою про неможливість повернення експонатів до України, доки питання не буде вирішено в судовому порядку.

"Ми розуміємо, що це пов'язано з побоюваннями музею позовів від кримських музеїв і російської сторони", - сказала заступник міністра.

Виставка "Крим: золото і секрети Чорного моря" була відкрита в музеї Алларда Пірсона - археологічному музеї Амстердамського університету на початку лютого. Вона сформована з колекцій п'яти українських музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму. На ній зібрані археологічні знахідки, серед понад 500 експонатів - артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінне каміння, мечі, панцирі, домашнє начиння стародавніх греків і скіфів.

Серед найцінніших експонатів з колекції Центрального музею Тавриди предмети, що належать до пізньоскіфського та аланського періодів: скіфське шатрове навершя у вигляді грифона, скіфський бронзовий казан і кінні прикраси, ємності у вигляді овець з Нейзацького некрополя.

Оскліьки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, що відбулося вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію після закриття виставки в серпні.

Український МЗС наприкінці березня направив Нідерландам ноту з проханням гарантувати повернення експонатів з виставок кримських музеїв, які перебували на виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в Амстердамі, Україні. Між тим Крим погрожує перервати музейна співпрацю з Європою, якщо вивезену на голландську виставку колекцію скіфських золотих виробів не повернуть до музею півострова, йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційному сайті Держради Криму.

Міністр культури України Євген Ніщук наголошував, що Україна наполягає на тому, щоб експонати виставки були передані на тимчасове зберігання до київського музею до завершення судових розглядів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА