12:39 01.09.2014

НБУ заборонив видачу валюти за картами, запровадив обов'язкову конвертацію грошових переказів, уповільнив купівлю валюти

3 хв читати
НБУ заборонив видачу валюти за картами, запровадив обов'язкову конвертацію грошових переказів, уповільнив купівлю валюти

Національний банк України (НБУ) з 2 вересня заборонив видачу іноземної валюти за платіжними картками, ввів обов'язкову конвертацію грошових переказів у гривню й уповільнив процедуру купівлі інвалюти на міжбанківському валютному ринку.

Відповідні рішення закріплені згідно з постановою НБУ №540 від 29 серпня 2014 року, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

"Видача готівкових коштів у межах України за електронними платіжними засобами, емітованими як резидентами, так і нерезидентами, здійснюється в гривнях", - зазначається в документі.

Згідно з постановою, введено нові обмеження з урахуванням суспільно-політичної напруженості, наявності певних елементів ризику і невизначеність щодо подальшого розвитку ситуації, а також, зважаючи на економічні проблеми, пов'язані з проведенням антитерористичної операції на території України.

Крім цього, у НБУ вважають, що застосування нових механізмів надасть можливість не допустити використання фінансової системи для відмивання коштів, фінансування тероризму, а також сприятиме врегулюванню ситуації на валютному ринку.

"Інвалюта, переказана з-за кордону на користь фізичної особи-резидента і нерезидента для виплати готівкою без відкриття рахунку, виплачується одержувачу лише в гривнях", - зазначається в документі.

Згідно з постановою також передбачено ведення режиму Т+2 за операціями з придбання валюти на міжбанку за клієнтськими заявками банків.

"Зобов'язати банки для здійснення купівлі іноземної валюти за дорученням клієнтів попередньо зараховувати кошти в гривнях на окремий аналітичний рахунок... З цього рахунку кошти можуть бути перераховані для купівлі інвалюти не раніше третього операційного дня з дня зарахування гривень на цей рахунок", - повідомляється в документі.

Згідно з документом, банки перераховуватимуть на цей рахунок такий обсяг коштів у гривнях, якого буде достатньо для купівлі запланованого обсягу інвалюти за курсом на день зарахування коштів, але не нижче відповідного офіційного курсу.

У разі зміни курсу в день здійснення операції з купівлі інвалюти банкам дозволяється додатково зараховувати кошти в гривнях на цей рахунок у сумі, якої не вистачає для виконання заявки клієнта.

"Банки формують реєстр із купівлі інвалюти, який подається до НБУ в день одержання заяви клієнта про купівлю інвалюти, разом із документами, які є підставою для купівлі інвалюти", - передбачається в документі норма для недопущення купівлі валюти за фіктивними договорами.

Постановою також забороняється дострокове погашення кредитів, позик (зокрема фінансової допомоги) в іноземній валюті за договорами з нерезидентами та операції без поставки валют на міжбанку.

Як повідомлялося, НБУ в рамках підтримки гривні вирішив з 2 вересня вп'ятеро посилити вимоги до відкритої валютної позиції банків, а також продовжив на три місяці обмеження видачі валютних вкладів і купівлю готівкової валюти на 15 тис. грн на добу. Ці рішення також закріплено згідно з постановою №540.

У постанові НБУ також передбачено, що фізособи зможуть здійснюються перекази інвалюти за межі України без підтверджуючих документів на суму до 15 тис. грн на день, а з поточного рахунка - на суму не більше ніж 150 тис грн на місяць (на підставі документів, що підтверджують джерела походження коштів).

Згідно з документом також припиняється випуск банками ощадних сертифікатів: погашення раніше випущених таких сертифікатів здійснюється шляхом перерахування коштів на рахунок власника сертифіката або його пред'явника.

При цьому банки зможуть достроково повертати вклади в інвалюті у національній валюті за курсом купівлі інвалюти банку на день проведення операції.

На період дії постанови №540 операційний день банків продовжено до 18:00, а про операції банку, що здійснюються після операційного дня, банк інформує наступного дня.

Постанова НБУ №540 набуває чинності 2 вересня і діє до 2 грудня 2014 року включно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА