15:17 19.11.2014

Бізнесмена Пінчука нагороджено медаллю митрополита Шептицького за зміцнення українсько-єврейських відносин і підтримку проєвропейських прагнень України

3 хв читати
Бізнесмена Пінчука нагороджено медаллю митрополита Шептицького за зміцнення українсько-єврейських відносин і підтримку проєвропейських прагнень України

Український бізнесмен і філантроп Віктор Пінчук у вівторок, 18 листопада, був удостоєний медалі митрополита Андрея Шептицького за свій внесок у зміцнення українсько-єврейських відносин і підтримку проєвропейських прагнень України.

Як повідомляє прес-служба "Фонду Віктора Пінчука", ця нагорода є визнанням благодійної діяльності, яку В.Пінчук головним чином втілює через свій однойменний фонд, спрямовуючи її, окрім всього іншого, на підтримку єврейської культури в Україні, масштабних науково-дослідницьких проектів та виставок на тему голокосту, а також документальних фільмів, що розкривають злочини геноциду єврейського народу.

Водночас цією медаллю відзначено роботу Ялтинської європейської стратегії (YES), щорічний форум якої став впливовою платформою для сприяння європейській інтеграції України на засадах міжетнічної та міжконфесійної толерантності.

Медаль Митрополита Андрея Шептицького щороку присуджується Єврейською конфедерацією України та канадською благодійною організацією "Українсько-Єврейська зустріч" громадянам України, Ізраїлю або представникам діаспор цих народів, котрі найбільше прислужилися справі українсько-єврейського примирення та співпраці між двома народами.

Співдиректор "Українсько-Єврейські зустрічі" Алті Родал зауважила: "Як у буремні часи, так і в часи стабільності, Шептицький і Пінчук прагнули та докладали зусиль для того, щоб на українській землі панувала міжрелігійна та міжнаціональна злагода. Як висококультурні люди з суттєвими статками, вони не вдовольнилися можливістю насолоджуватися мистецтвом одноосібно, а доклали особливих зусиль, аби зробити дарунки людства доступними для інших, створюючи музеї та освітні програми".

"Нагороджуючи пана Пінчука медаллю Андрея Шептицького після Майдану і в час тяжких випробувань, ми віддаємо належне не лише винятковому подвигу співчуття та відваги Шептицького у порятунку євреїв під час війни, але й нездоланному прагненню сучасних українців до побудови толерантного та справедливого суспільства для всіх громадян України", - пояснила вона.

Отримуючи нагороду, В.Пінчук зазначив: "Толерантність для українців - щось більше, ніж для багатьох інших народів. Українці й надалі повинні лишатися толерантними один до одного. А нетолерантними - тільки до дискримінації, корупції, тоталітаризму, агресії, анексії та шовінізму. У цьому, на мою думку, і є головний урок митрополита Шептицького: потрібно бути толерантним до всього, крім зла. Медаль митрополита Андрея Шептицького для мене має особливу цінність. Багато років я намагаюся робити все для зближення та інтеграції єврейської та "неєврейської" частин українського народу. І сьогодні я бачу, що вони вже єдині в рамках українського громадянського суспільства. І я, російськомовний українець єврейського походження, не просто відчуваю себе невід'ємною часткою сучасної, відкритої, толерантної української нації, але й по-справжньому пишаюся цим".

В.Пінчук є другим лауреатом медалі А.Шептицького. У 2013 році Єврейська конфедерація України вручила першу нагороду Джеймсу Костянтину Темертею, канадсько-українському бізнесмену, філантропу та засновнику "Українсько-Єврейської зустрічі".

Митрополит Андрей Шептицький був духовним лідером Української греко-католицької церкви з 1901 року до самої смерті у 1944 році. Під час Другої світової війни він допоміг врятувати понад 150 єврейських життів. Ризикуючи власним життям, митрополит переховував євреїв у своїй резиденції та організував прихисток у монастирях церкви для понад ста єврейських дітей, з яких ніхто не був виданий чи загублений. Митрополит П.Шептицький протестував проти кривавої політики Німеччини щодо євреїв. Протягом усього свого життя був відданий ідеї збереження української культурної спадщини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА