11:03 01.12.2014

Кабмін затвердив порядок отримання й вилучення з реєстру відбитків пальців для одержувачів біометричних паспортів

3 хв читати
Кабмін затвердив порядок отримання й вилучення з реєстру відбитків пальців для одержувачів біометричних паспортів

Кабінет Міністрів України затвердив порядок отримання й вилучення з Єдиного державного демографічного реєстру, а також знищення оцифрованих відбитків пальців рук особи, яка отримує паспорт або інший документ із безконтактним електронним носієм інформації.

Як зазначено на сайті українського уряду, відповідну постанову №669 26 листопада підписав прем'єр Арсеній Яценюк. Постанова набуває чинності в перший день 2015 року.

Згідно із затвердженим порядком, оцифровані відбитки вказівних пальців вносять до безконтактного електронного носія в разі оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта України, службового паспорта України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, проїзного документу біженця.

Оцифровані відбитки пальців отримують і вносять у реєстр за письмової згоди особи, якщо їй виповнилося 16 років. Для осіб 12-16-річного року потрібна письмова згода її батьків або усиновлювачів, опікунів або інших законних представників.

Відбитки знімає, сканує та оцифровує посадовець територіального органу Державної міграційної служби або закордонної дипломатичної установи. Після сканування відбитки передають по захищених каналах зв'язку в Головний обчислювальний центр Єдиного державного демографічного реєстру, який, у свою чергу, формує пакет даних, що вносять у документ, і передає їх у Державний центр персоналізації документів, який вносить відбитки у безконтактний електронний носій.

Під час видачі документа в реєстрі роблять відповідну позначку, після чого оцифровані відбитки пальців вилучають і знищують із відомчої інформаційної системи з інформуванням про це Головного обчислювального центру реєстру. Уповноважені посадовці Держцентру персоналізації документів, Головного обчислювального центру реєстру й відомчих інформаційних систем складають електронні акти виключення та знищення оцифрованих відбитків. Форму і формат таких актів визначає МВС.

Як повідомлялося, в травні цього року Кабінет Міністрів України ухвалив розпочати виготовлення, оформлення і видачу біометричних закордонних паспортів з 1 січня 2015 року. Уряд затвердив зразок бланка, технічний опис і порядок оформлення, видачі, обміну, пересилки, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон із безконтактним електронним носієм.

22 липня цього року Верховна Рада України ухвалила закон, згідно з яким відбитки пальців громадян України вноситимуться в Єдиний державний демографічний реєстр і в документи для виїзду за кордон. Закон дає правові підстави для внесення оцифрованих відбитків пальців у безконтактні електронні носії паспорта громадянина України, дипломатичного і службового паспортів, посвідчень моряка, члена екіпажа, особи без громадянства для виїзду за кордон і проїзного документа біженця.

8 серпня президент України Петро Порошенко підписав закон №1601-VII, яким дозволено внесення у біометричні закордонні паспорти відбитків пальців рук. Згідно із законом, відбитки пальців рук є одними з основних біометричних даних особи і вноситимуться на безконтактний електронний носій документів для виїзду за кордон, що дасть змогу ідентифікувати людину під час перетину кордону. Цей документ допоможе забезпечити виконання рекомендацій європейських фахівців із лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстрілювали Марганецьку та Мирівську громади, а також громади Криворіжжя, є поранена

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА