15:05 03.12.2014

Human Rights Watch стверджує, що українська сторона застосовує касетні бомби під час боїв на сході країни

2 хв читати
Human Rights Watch стверджує, що українська сторона застосовує касетні бомби під час боїв на сході країни

У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch стверджують, що українська сторона застосовує касетні бомби під час бойових дій на території Донбасу.

"Що стосується випадків, які ми досліджували, - там були чіткі вказівки, що у використанні цієї зброї треба звинувачувати українську сторону", - заявив виконавчий директор Human Rights Watch Кенет Рот на прес-конференції в Києві в середу.

Зокрема, за його словами, "у зони ураження дуже характерний вигляд, і однозначно можна сказати, що використовувалися касетні бомби".

"Ми змогли продемонструвати - ці бомби прилетіли з тієї території, яка принаймні перебувала під контролем урядових сил (українських - ІФ). Щонайменше це можна довести тим, що деякі бомби, заряди не долетіли й залишилися на території, яку контролює Україна", - наголосив він.

К.Рот також повідомив, що Human Rights Watch зверталося до військової прокуратури з приводу застосування касетних бомб і установок "Град" для обстрілу територій українськими Збройними силами, на яких перебуває цивільне населення. За його словами, керівництво військової прокуратури звернулося до Міністерства оборони.

"Не дивно, що Міністерство оборони заявило, що українська сторона не використовує касетних бомб", - заявив виконавчий директор Human Rights Watch.

При цьому, за його словами, перевірку проводили не щодо касетних бомб, а касетних мін, тобто не того військового озброєння. "Таке розслідування нас не дуже задовольняє", - наголосив К.Рот.

Він також зазначив, що використання касетних бомб і установок "Град" для обстрілу територій, на яких перебуває цивільне населення, суперечить нормам Женевської конвенції. За словами виконавчого директора Human Rights Watch, керівництво Міноборони дало вказівку військовим не порушувати норм Женевської конвенції, проте ці вказівки "дуже розпливчасті".

Human Rights Watch вимагає, щоб українська сторона чітко заборонила використання установок "Град" і касетних бомб для обстрілу територій, на яких є цивільне населення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова УІНП сподівається, що київська влада або якийсь меценат усе-таки створять Музей монументальної пропаганди

Голова УІНП вважає за необхідне обмежити запровадження нових пам'ятних дат до закінчення російсько-української війни

Найближчі дні в Україні будуть теплими, в деяких областях пройдуть невеликі дощі

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА