13:54 08.12.2014

Корпоративний недержавний пенсійний фонд НБУ є платоспроможним, запевняють у центральному банку

2 хв читати
Корпоративний недержавний пенсійний фонд НБУ є платоспроможним, запевняють у центральному банку

Суми високоліквідних активів корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України (НБУ) вистачає, щоб забезпечувати всі поточні й майбутні виплати його учасникам, ідеться на сторінці НБУ у Facebook.

"Фонд нині є платоспроможним і буде таким у перспективі", - зазначено в повідомленні з посиланням на новопризначеного директора дирекції з управління діяльністю фонду Олега Курінного.

Згідно з повідомленням, на сьогодні чиста вартість активів фонду становить близько 1,7 млрд грн, зокрема високоліквідні активи (депозити в державних банках і державні цінні папери) - близько 250 млн грн; банківські депозити - близько 500 млн грн, інші – середньо- й довгострокові активи (корпоративні облігації, акції, нерухомість).

При цьому, за даними Нацбанку, сума щомісячних виплат учасникам фонду в листопаді 2014 року становила 2% від суми високоліквідних активів фонду (станом на 28 листопада поточного року).

У повідомленні зазначено, що з метою об'єктивної оцінки активів і визначення їх справедливої вартості за підсумками 2014 року впродовж наступних трьох місяців буде проведено перевірку фонду однієї з міжнародних аудиторських компаній так званої "великої четвірки": за її результатами можна відкоригувати вартість активів.

"Загалом, якість активів залежить від ситуації в економіці і дій менеджменту, але загалом вона відповідає якості активів банківської системи. Приводів для занепокоєння немає, навіть за істотного коригування вартості активів фонд збереже достатню ліквідність для здійснення пенсійних виплат", - наведено в повідомленні слова О.Курінного.

Втім, за його словами, під час переоцінки активів фонду частку активів на одного учасника також буде пропорційно відкориговано.

Крім того, згідно з повідомленням, фонд оптимізує свою інвестиційну політику за основними напрямками розміщення вільних коштів з метою мінімізації ризиків від кризових явищ і збереження коштів учасників фонду.

За словами О.Курінного, подальше інвестування коштів фонду здійснюватиметься тільки в найбільш безпечні інструменти (депозити в держбанках, короткострокові й середньострокові державні цінні папери).

При цьому інші активи буде переоцінено, а потім або продано на ринку, або залишено в портфелі залежно від економічної доцільності кожного сценарію для фонду і його учасників.

"У будь-якому разі прозорість усіх дій буде забезпечено залученням міжнародних консалтингових компаній для супроводу цих операцій ", - наголосив О.Курінний.

У НБУ нагадали, що за результатами внутрішнього аудиту в жовтні цього року було звільнено попереднього директора дирекції з управління діяльністю фонду: на сьогодні НБУ перевіряє ефективність і законність дій попереднього менеджменту фонду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА