10:04 20.12.2014

Вищий госпсуд скасував рішення, що зобов'язує виплатити 135 млн грн неустойки фірму, яка порушила договір купівлі-продажу стадіону "Металіст"

3 хв читати
Вищий госпсуд скасував рішення, що зобов'язує виплатити 135 млн грн неустойки фірму, яка порушила договір купівлі-продажу стадіону "Металіст"

Вищий господарський суд України скасував рішення Харківського апеляційного господарського суду, що зобов'язує ТОВ "СК "Стадіон "Металіст", яке не виконало зобов'язання за договором купівлі-продажу стадіону "Металіст", сплатити Харківській облраді 134,9 млн грн неустойки.

"Суд постановив: касаційну скаргу задовольнити. Скасувати постанову Харківського апеляційного господарського суду від 1 жовтня 2014 року. Рішення Господарського суду Харківської області від 26 серпня 2014 р. залишити без змін", - йдеться в постанові колегії суддів під головуванням Л.Іванової, опублікованому в єдиному державному реєстрі судових рішень.

У мотивувальній частині постанови суд зазначає, що ТОВ "СК "Металіст" не виконало своїх зобов'язань за незалежних від нього обставин, оскільки існувала судова заборона на вчинення дій, спрямованих на виконання договору купівлі-продажу.

"Враховуючи цю, встановлену судами попередніх інстанцій обставину, що наведена заборона набула чинності з 24 вересня 2013 року, тобто до закінчення терміну виконання відповідачем умов договору, і діяла поза межами визначеного договором строку остаточного розрахунку, та наявність судового спору про право власності продавця на спірне майно, Вищий господарський суд України вважає, що місцевий суд... дійшов юридично обґрунтованого висновку про неможливість виконання зобов'язань відповідачем всупереч судовій забороні і, як наслідок, відсутності умов, за яких можливе стягнення неустойки", - йдеться в постанові.

Як повідомлялося, 27 серпня 2013 р. конкурсна комісія Харківської облради визначила переможця конкурсу з продажу стадіону "Металіст" – єдину фірму-учасника ТОВ "СК "Стадіон Металіст", що запропонувала ціну 674 млн 522 тис. грн, з урахуванням ПДВ, що на 83,84 грн перевищувало початкову ціну.

ТОВ "СК "Стадіон Металіст" входить до структури футбольного клубу "Металіст", що належить голові наглядової ГК "СЄПЕК" Сергію Курченку.

30 серпня 2013 р. відбулося підписання договору купівлі-продажу, відповідно до якого гроші за стадіон мали надійти протягом місяця з дня підписання договору. Уся сума, за винятком ПДВ (122 млн грн), залишається в обласному бюджеті.

19 вересня 2013 р. Харківська облрада на позачерговій сесії розподілила ці кошти, спрямувавши їх на будівництво ділянки третьої лінії Харківського метрополітену (для введення в експлуатацію станції "Проспект Перемоги") у вигляді субвенції міському бюджету Харкова (400 млн грн), а також на проведення робіт із реабілітації пов'язаних із реконструкцією будівлі обласної комунальної установи "Харківський історичний музей" (22 млн грн) і реконструкцію будівлі Харківської обласної філармонії (140 млн 101,6 тис. грн). Облкомітет допомоги і сприяння інвалідам ВВВ та іншим категоріям і групам Харківської області і м. Харкова звернувся до Госпсуду Києва з позовом про визнання недійсними протоколу конкурсної комісії, рішення про затвердження результатів конкурсу з продажу об'єкта спільної власності і договору купівлі-продажу стадіону "Металіст".

Відповідачами виступають ТОВ "Спортивний комплекс "Стадіон Металіст" і Харківська облрада.

У постанові судді Т.Васильченко від 24 вересня 2013 р., оприлюдненій в Єдиному держреєстрі судових рішень, визначено заходи щодо забезпечення позову шляхом заборони ТОВ "СК "Стадіон Металіст" і Харківській облраді здійснювати дії, пов'язані з виконанням умов договору купівлі-продажу за конкурсом єдиного майнового комплексу КП "ОСК "Металіст".

Цією самою постановою Реєстраційній службі Харківського міського управління юстиції забороняється здійснювати дії, пов'язані з державною реєстрацією прав на єдиний майновий комплекс КП "ОСК "Металіст" за ТОВ "СК "Стадіон Металіст" на підставі договору купівлі-продажу єдиного майнового комплексу КП "ОСК "Металіст".

26 серпня 2014 р. господарський суд Харківської області ухвалив рішення за позовом заступника прокурора області в інтересах держави в особі Харківської облради до ТОВ "СК "Стадіон "Металіст" і розірвав договір купівлі-продажу стадіону "Металіст".

Водночас суд відмовив у стягненні з відповідача на користь позивача неустойки в розмірі 134 млн 904,4 тис. грн, яку передбачав договір.

1 жовтня Харківський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу прокуратури та зобов'язав ТОВ "СК "Стадіон "Металіст", сплатити Харківській облраді 134,9 млн грн неустойки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Нікополі двоє загиблих і двоє поранених унаслідок ранкового артобстрілу

У лікарні залишаються троє дітей, які постраждали внаслідок ворожого удару по Харкову

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів пошкоджено 12 багатоповерхівок і понад 50 приватних будинків, поранено одну людину

За минулу добу окупанти 360 разів вдарили по Запорізькій області, поранено жінку, є руйнування

Сили оборони за добу ліквідували 1300 окупантів

Українська авіація і ракетники за добу уразили три засоби ППО і дві артсистеми противника

На фронті за добу було 146 бойових зіткнень, 45 атак ворога ЗС України відбили на авдіївському напрямку

Війська РФ за добу завдали по території України 60 ракетних і 90 авіаударів

Силами ППО вночі знищено 17 із 20 ударних БПЛА, які атакували Україну

9 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА