09:41 09.01.2015

"Енергоатом" замовить у Holtec технології та обладнання для будівництва ЦСВЯП за $300 млн

3 хв читати

Державне підприємство "НАЕК "Енергоатом" замовило у Holtec International (США) розробку і впровадження модифікації технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) на $299 млн 971,038 тис. (без ПДВ).

Згідно з оголошенням НАЕК у "Віснику державних закупівель", пропозиція Holtec акцептована 12 грудня 2014 року. Термін постачання - до 31 грудня 2020 року.

Для спорудження в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) американська компанія поставить 81 контейнер МЦК-31, 13 контейнерів МЦК-85, один контейнер HI-TRAC, п'ять контейнерів HI-STAR, п'ять залізничних платформ для HI-STAR, 94 контейнери HI-STORM, по одному комплекту допоміжного і технологічного обладнання.

На початку 2012 року "Енергоатом" оцінював щорічну економію від спорудження ЦСВЯП у понад $100 млн. За даними прес-служби НАЕК, вартість послуг російських компаній із зберігання ВЯП щороку обходиться "Енергоатому" в $160 млн і має тенденцію до зростання, тоді як витрати на експлуатацію Ц СВ Я П оцінюються на рівні $20 млн на рік.

Президент "Енергоатому" Юрій Недашковський у серпні 2014 року повідомив про намір України розпочати будівництва ЦСВЯП у 2015 році, а на початок 2017 - розпочати постачання обладнання у вигляді перших контейнерів, у яких складуватиметься ВЯП.

За його словами, фінансова схема проекту на 90% складатиметься з експортного кредитування, на 10% - з авансового платежу "Енергоатому". При цьому угода передбачає передачу Україні технологій від Holtec.

У жовтні 2014 року "Енергоатом" уклав угоду з ПАТ "Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут "Енергопроект" вартістю 20 млн 11,728 тис. грн (з ПДВ) на розробку проекту і робочої документації спорудження ЦСВЯП для реакторів ВВЕР АЕС України. Проектно-дослідницькі роботи мають бути виконані до 31 січня 2016 року.

Розроблене "Енергопроектом" техніко-економічне обгрунтування передбачає проектну місткість ЦСВЯП у 16,53 тис. відпрацьованих тепловидільних елементів, зокрема 12,01 тис. - з блоків ВВЕР-1000, 4,52 тис. - ВВЕР-440. При цьому місткість пускового комплексу становить 3,62 тис. складок, зокрема 2,51 тис. - із ВВЕР-1000.

Як повідомлялося, "Енергоатом" із метою скорочення витрат, пов'язаних з поводженням з ВЯП, у 2003 році оголосив міжнародний тендер з відбору компанії для створення в країні ЦСВЯП сухого типу для палива з трьох АЕС. Переможцем тендеру наприкінці 2005 року була визнана Holtec International. "Енергоатом" в грудні того ж року уклав з нею угоду загальною вартістю EUR127,75 млн на проектування, ліцензування, будівництво і введення в експлуатацію першої черги сховища.

Водночас Верховна Рада ухвалила закон про спорудження ЦСВЯП лише в лютому 2012 року, а питання відведення землі для об'єкта було вирішене лише в квітні 2014 року.

Додаткову угоду до угоди з будівництва ЦСВЯП "Енергоатом" і Holtec International уклали наприкінці червня 2014 року. Документ стосується відновлення робіт за угодою 2005 року в частині розробки проекту централізованого сховища. Розпочати цей етап дала змогу постанова Кабінету Міністрів, який під реалізацію проекту виділив дві земельні ділянки загальною площею 45,2 га в зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції.

ЦСВЯП входитиме до складу єдиного комплексу з поводження з ВЯП державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС".

Створення такого об'єкта дасть змогу НАЕК "Енергоатом" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням з ВЯП, яке нині переважно вивозиться на тимчасове зберігання в РФ. ВЯП із шести енергоблоків ВВЕР-1000 Запорізька АЕС не вивозить до РФ, а зберігає в пристанційному ХВЯП сухого контейнерного типу (СХВЯП), введеному в експлуатацію в 2001 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Полтавщині двома ракетами, постраждалих немає - голова ОВА

Парламент Естонії підтримав закон про використання заморожених активів РФ на користь України

ХЕРСОН ПІД ОБСТРІЛОМ ВОРОГА - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Світові лідери шоковані замахом на Фіцо, бажають йому одужання

На Дніпропетровщині загинули двоє залізничників після обстрілів ворога

Ворог продовжує атаки вздовж майже всієї лінії фронту, на харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій

У Харкові внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено п'ятиповерхівку, двох людей госпіталізовано - Синєгубов

ЗМІ: Замах на прем'єр-міністра Словаччини Фіцо скоїв 71-річний письменник Юрай Цинтула

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалий - Синєгубов

Зеленський замінив Еміне Джапарову на Ірину Боровець на посаді голови Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО - указ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА