13:26 15.01.2015

Українські силовики і волонтери закликають не викуповувати заручників, оскільки там багато махінацій і це загалом шкодить процесу звільнення

3 хв читати
Українські силовики і волонтери закликають не викуповувати заручників, оскільки там багато махінацій і це загалом шкодить процесу звільнення

Міністерство оборони України закликає не брати участі у викупі заручників, оскільки це зводить нанівець процес обміну. Представники МВС та волонтерських організацій відзначають масові факти шахрайства під виглядом викупу людей.

Як розповів в четвер під час круглого столу в Києві радник міністра оборони Василь Будик, проблема викупів пов'язана не лише з фактами шахрайства, але вона також погіршує ситуацію з процесом самого обміну.

"По-людськи хотів би попросити не брати участі в махінаціях з викупом... Тоді це вже не буде процес обміну, тоді вони перестануть вважати заручників обмінним фондом... Це лише погіршить ситуацію і не вирішує проблему докорінно", - наголосив В. Будик.

У свою чергу, представник Міністерства внутрішніх справ України Максим Чуківан наголосив, що органи внутрішніх справ відстежують факти шахрайства, коли з'являються списки полонених і зловмисники вивчають ці списки, знаходять родичів і вимагають викуп.

"Вся ця інформація відстежується. У МВС є відкриті кримінальні провадження", - наголосив він.

Речник МВС додав, що, крім того, є масові випадки шахрайства з процесів відновлення втрачених документів, а також шахрайства з отримання статусу учасника АТО.

У свою чергу, координатор громадянської ініціативи "Схід SOS" зі звільнення заручників Ганна Мокроусова наголосила, що проблема шахрайства за оновлення бази заручників дуже непокоїть волонтерські організації.

За її словами, людям дуже складно в зоні АТО на українській території подати заяву за фактом шахрайства.

За її словами, якщо така заява реєструється, то ці факти не розслідуються.

Голова об'єднаного координаційного центру звільнення заручників Юрій Тандем наголосив, що коли одна з волонтерських груп опублікувала списки полонених, "аферисти почали ці списки обробляти і виходити на родичів".

"Важливо розуміти, що ми не змінюємо наших людей на гроші", - зазначив він.

Також представники волонтерських організацій вказали на низку проблем, які існують в контексті звільнення заручників. Зокрема, за словами Г. Мокроусової, у базі громадянської ініціативи "Схід SOS" значаться 184 звернень про зниклих на території, підконтрольній терористам, 37 звернень про людей, які зникли на території, що контролюється українською армією.

Вона зазначила, що волонтерська організація звернулася до Міністерства оборони з проханням виділити людей для розшуку зниклих на українській території.

Також Г. Мокроусова виокремила проблему звільнення цивільних заручників. За її словами, Служба безпеки України озвучує дані лише щодо військовополонених. "Є велика кількість цивільних заручників у зоні АТО", - зазначила координатор громадянської ініціативи.

На її переконання, держава має приділяти увагу і визнати цивільних заручників, крім того, після звільнення забезпечити їх медичним обслуговуванням і соціальним захистом.

Також, за її словами, існує велика проблема з документами, коли люди полишають територію АТО без них, у них виникають великі проблеми з поселенням та роботою.

Головний координатор "Донбас SOS" Олександр Горбатенко додав, що непоодинокими є факти перевищення повноважень і незаконного затримання людей на українській території.

"Цивільні й інші люди, затримані на українській території... Якщо ви хочете затримати людину, робіть це в рамках закону", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА