17:22 29.01.2015

У ПАРЄ продовжують наполягати на звільненні української громадянки Савченко

2 хв читати
У ПАРЄ продовжують наполягати на звільненні української громадянки Савченко

Українська льотчиця Надія Савченко як делегат ПАРЄ має дипломатичний імунітет і має бути звільнена, відповідне звернення буде спрямовано до Міністерства закордонних справ РФ, заявляють у керівництві асамблеї.

"Савченко представляє свій парламент. Вона з цього тижня є членом української делегації, має європейську дипломатичну недоторканність. У зв'язку з цим російська влада має або звільнити Н.Савченко, або направити запит про зняття з неї недоторканності. Я відправлю листа Лаврову у зв'язку з цим, оскільки питання недоторканності вирішуються на рівні глав МЗС", - сказала голова ПАРЄ Анн Брассер на прес-конференції для російських журналістів у четвер.

Вона наголосила, що Н.Савченко повинна мати можливість брати участь у роботі ПАРЄ.

У свою чергу генеральний секретар асамблеї Войцех Савицький також заявив, що Н.Савченко дійсно є особою, на яку поширюється дипломатичний імунітет.

"Дійсно, відповідно до протоколу про привілеї та імунітет Ради Європи, який ратифікований державами-членами, зокрема і РФ, член парламентської делегації повністю охоплюється парламентським імунітетом Ради Європи. Це стосується і пані Савченко", - зазначив він.

В.Савицький заявив, що тепер ПАРЄ офіційно інформує про це російську владу. "Ми подивимося на реакцію російської влади, і до них буде звернено офіційний запит", - заявив він.

"Ми очікуємо, що пані Н.Савченко буде звільнено", - зазначив генсек ПАРЄ.

У Росії вважають, що Н.Савченко, обвинувачена в Росії в скоєнні тяжкого злочину - в пособництві вбивству російських журналістів, не має права на імунітет, оскільки депутатом Верховної Ради та членом ПАРЄ вона стала через кілька місяців після арешту та пред'явлення їй обвинувачення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА