23:08 01.02.2015

Встановлено причетних до замаху на Парубія осіб, трьох із них вже затримано, зокрема громадянина РФ - Аваков

3 хв читати
Встановлено причетних до замаху на Парубія осіб, трьох із них вже затримано, зокрема громадянина РФ - Аваков

Українські правоохоронці встановили та затримали трьох осіб - двох українців та одного росіянина, - які входили до терористичної організації, яка 24 грудня 2014 року з допомогою гранати вчинила замах на вбивство заступника голови Верховної Ради України Андрія Парубія, повідомляє глава МВС України Арсен Аваков.

"Унаслідок плідної роботи міліції було встановлено групу осіб, які організували і скоїли цей злочин. Наразі можна стверджувати, що це не лише злочинна група, а й терористична організація", - навів у своєму повідомленні на особистій сторінці у соцмережі "Фейсбук" довідку департаменту карного розшуку МВС А.Аваков в неділю.

Згідно з оприлюдненою міністром інформацією, встановлено, що замовником-організатором замаху на вбивство А.Парубія є Станіслав Шуляк, "який за час правління Януковича В.Ф. обіймав посади першого заступника начальника Управління державної охорони України, командувача внутрішніх військ МВС України".

"Перебуваючи в Російській Федерації, оголошений Україною в розшук, він з лютого 2014 р. активно сприяв утворенню закордонних диверсійно-терористичних груп на території Луганської та Донецької областей, а також займався мобілізацією найманців на території Ростовської області в Росії", - наголошується в повідомленні.

30 січня цього року в результаті проведення комплексу оперативно-розшукових заходів було затримано працівника Управління державної охорони України громадянина "К", довірену особу Шуляка, який особисто добирав учасників для виконання цього злочину і здійснював контроль і координацію їхніх дій на місці вчинення, а також організовував зникнення з місця події виконавця злочину.

При цьому, заарештований перебував на службі і був старшим зміни нарядів Управління державної служби охорони і безпосередньо перебував на місці вчинення злочину.

Також 30 січня затримали ще одного учасника цієї злочинної групи громадянина "С", начальника відділу надання охоронних послуг та супроводу вантажів приватної компанії (в минулому проходив службу в 101-й окремій бригаді охорони Генерального штабу Міністерства оборони України), який перебуваючи на місці вчинення злочину виконував доручення громадянина "К" і передавав його вказівки виконавцеві злочину. Потім допомагав завезти і вивезти виконавця злочину з території України в Російську Федерацію.

"Встановлено, що за виконання цього злочину громадянин "С" отримав гроші, передані йому з Російської Федерації, які він розподілив між іншими учасниками злочинної групи", - наголошується в повідомленні.

Крім цього, затримано громадянина Російської Федерації "Г", який з території Росії організував перевезення виконавця злочину громадянина Російської Федерації.

Встановлено, що до підбору виконавця злочину причетний громадянин Російської Федерації "П", який є членом організації під назвою "Международная академия казачества", представники якої беруть участь у терористичних діях на окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

"Отже, наразі заарештовано трьох людей, які причетні до цього злочину. Здійснюється комплекс оперативно-розшукових заходів та слідчих дій, спрямованих на встановлення місцезнаходження інших учасників злочину. Водночас наразі вже можна стверджувати, що працівникам міліції спільно зі службою безпеки України, органами прокуратури вдалося виявити і запобігти діяльності реальної терористичної організації, метою якої була - дестабілізація ситуації в Києві", - йдеться в оприлюдненій довідці.

Як повідомлялося, 24 грудня 2014 року близько 23:20 біля одного з готелів Києва невідомий кинув гранату у бік групи депутатів, серед яких перебував перший віце-спікер А.Парубій. Ніхто з депутатів не постраждав. Під час переслідування зловмисник, який втік із місця злочину, кинув ще одну гранату в бік правоохоронців, внаслідок чого постраждав один міліціонер, якого госпіталізували.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА