14:37 02.02.2015

Зброя для "тітушек" під час Майдану числилася на складах МВС - Аваков

3 хв читати
Зброя для "тітушек" під час Майдану числилася на складах МВС - Аваков

Слідство має докази того, що зброя, яка була в "тітушек" під час Майдану, числилася на складах МВС, заявляє міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"Якщо раніше у слідства були припущення, непрямі докази того, що із складів МВС у момент найбільших зіткнень начальник служби матеріального забезпечення Зінов (Павло Зінов - екс-начальник департаменту матеріального забезпечення - ІФ) видавав зброю "тітушкам", то тепер ми маємо неспростовні докази цього", - розповів А.Аваков на брифінгу в Києві в понеділок.

Він уточнив, що йдеться про покази свідків і зброю, вилучену в затриманих "тітушек".

"У процесі оперативної роботи міліція вилучила цілий арсенал зброї, який використовувався під час протестних акцій, нападів на активістів Майдану в Маріїнському парку, на Софіївській площі, а також там, де був обстріл мирних жителів, які піднімалися Михайлівською вулицею", - розповів міністр.

Він уточнив, що зброю було вилучено минулої п'ятниці під час обшуку затриманих осіб.

Що стосується самої групи, то, за словами А.Авакова, було затримано 13 активних учасників тих подій.

"Насправді цей список набагато ширший. З ними проведено відповідні слідчі дії. На сьогодні двох заарештовано, одного затримано, ще кілька осіб очікують санкцій", - розповів глава МВС.

"Як відбувався процес: у нас був "духовний керівник" цього - пан Захарченко (Віталій Захарченко - екс-глава МВС - ІФ), який нині перебуває в державному розшуку. Він давав безпосередні накази, зокрема двом особам - Зінову, одному з керівників МВС, який також перебуває нині в міждержавному розшуку, і Зубрицкому Віктору Васильовичу (медіа-менеджер - ІФ), який нині перебуває в розшуку Інтерполу. Ці двоє і організовували взаємодію з бандитами, яких ми називаємо "тітушками". Координував це Армен Саркісян, який перебуває нині в розшуку Інтерполу, і два підшефних - Крисін і Кошелєв", - нагадав міністр.

Також А.Аваков додав, що встановлено шістьох лідерів злочинних груп, які "складали мережу, за якою набирали цих бандитів".

"Троє з цих людей перебувають у розшуку Інтерполу й трьох нині затримано. З ними ведуть слідчі дії", - додав він.

У свою чергу, генеральний прокурор України Віталій Ярема нагадав, що в рамках розслідування справи щодо масового розстрілу на Майдані в лютому 2014 р. розслідують кілька епізодів стосовно зловживання владою з боку "Януковича та членів його злочинного угруповання".

"Кілька епізодів цих злочинних дій ми сьогодні повністю встановили. Перший епізод, який стосується розгону студентського Майдану. Ми повністю встановили організаторів, виконавців цього злочину, чотирьох командирів, які на той час були на керівних посадах підрозділу "Беркут", їм оголошено підозри, щодо них тривають слідчі дії. Організатором цих незаконних дій був міністр Захарченко, його заступники, а також керівники столичної міліції", - нагадав В.Ярема.

Також він додав, що впродовж останнього тижня слідчим вдалося повністю розкрити злочинну організацію, яка в ніч із 18 на 19 лютого 2014 р. на розі вулиць Володимирської та Великої Житомирської в Києві вчинила розстріл мирних протестувальників, коли було убито двох людей, а вісьмох було поранено з вогнепальної зброї.

"Встановлено, що під керівництвом Захарченка, який працював на посаді міністра внутрішніх справ, а також керівника служби тилового забезпечення Павла Зінова безпосередньо через Армена Саркісяна, а також за участю Віктора Зубрицького й Кошелєва було створено злочинну організацію, завданням якої було не пускати мітингувальників з Майдану, щоб вони не піднімалися Михайлівською, і вони розстрілювали людей упритул", - розповів генпрокурор.

Він уточнив, що слідство затримало чотирьох осіб.

"Оголошено в розшук організаторів і деяких виконавців, сьогодні проводять інші слідчі дії, вилучено вогнепальну зброю, про яку Арсен Борисович (Аваков - ІФ) розповів", - сказав В.Ярема, наголосивши, що цю зброю злочинці використали під час скоєння злочинів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА